Dick Vogelzang bij het informatiebord over de Kleine Elst aan de Buizerdstraat
Dick Vogelzang bij het informatiebord over de Kleine Elst aan de Buizerdstraat

Historische watergeul keert terug in nieuwbouwproject

Algemeen

Historisch gezien liep in Wijchen de Kleine Elst, een watergeul die toen al de route van het Kasteel naar het Wijchens Meer kenmerkte. In het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer komt de watergeul weer tot leven.

De Kleine Elst is een afwateringsgeul die waarschijnlijk al is gegraven in de prehistorie. Het is een van de oudste voorbeelden van watermanagement in Nederland. De geul heeft verschillende functies gehad. Zoals het ontwateren van land en het aanvoeren van water naar kasteelgrachten. In de loop van de jaren verdween de irrigatiefunctie en werden de nieuwbouwwijken van Wijchen gebouwd. Tegenwoordig stroomt de geul voor een gedeelte ondergronds, maar geheel onzichtbaar is deze niet. De geul is verbonden met de grachten van de kastelen van Wijchen en Hernen en bovengronds zijn resten van de watergeul aan te treffen bij Het Het Elstplantsoen of de Elsthof in Wijchen. In de buurt van Leur komt de geul weer aan de oppervlakte, zo wees onderzoek van Wijchens historicus Wim Kattenberg en archeoloog Laurens Flokstra uit.

Het idee om in het nieuwbouwproject een verwijzing te maken naar de historie van Wijchen komt van Dick Vogelzang, die betrokken is bij het nieuwbouwproject via het inwonersplatform. De geschiedenisliefhebber is al meerdere jaren in de ban van de eeuwenoude zijtak van de Maas. Vogelzang: “In de IJzertijd was het gebied rond Wijchen relatief dichtbevolkt en de bewoners groeven de natuurlijke afwateringsgreppel dieper uit om hun land te ontwateren. Deze greppel liep naar het Wijchens Maasje, een zijtak van de Maas. Later, in de Romeinse tijd, werd de afwatering van de Kleine Elst waarschijnlijk verbeterd en verlengd.”

Tekst gaat verder onder de foto. 


De lijngoot loopt straks over het plein richting het kasteel 

Anne Bolster van projectontwikkelaar Ter Steege vertelt dat net als vroeger water weer een belangrijk thema is. “Het te ontwikkelen gebied moet straks bestendig zijn tegen de toenemende hoosbuien en wateroverlast. Daarom wordt het regenwater zorgvuldig opgevangen. De groene daken vangen de eerste buien op. Daarna wordt het overtollige water via regenpijpen afgevoerd. Dit wordt opgeslagen in infiltratiekratten onder het dek van de parkeergarage. Tot slot wordt er ook nog water opgevangen door groene plantenbakken op het dek of de groene perken in het gebied. Hier wordt het water direct opgenomen in de bodem. Door deze maatregelen is het plan klimaatbestendig ingericht en minimaliseren we de kansen op wateroverlast.”

Over het nieuwe plein komt straks een lijngoot die verwijst naar De Kleine Elst. Op deze lijngoot wordt een tekst zichtbaar. Om tot deze tekst te komen schakelen de initiatiefnemers graag de inwoners van Wijchen in. Alle inwoners van de gemeente Wijchen worden gevraagd om mee te denken en hun ideeën voor de tekst in te leveren. De leukste ideeën worden beloond met een leuke prijs. U kunt uw ideeën digitaal inleveren via de website of mailen naar info@tkwm.nl. De prijsvraag loopt tot en met 17 mei. Meer informatie is te vinden op www.tkwm.nl/prijsvraag