Bakker André van Dorst maakte deze selfie in 1986
Bakker André van Dorst maakte deze selfie in 1986

Wijchenaren maakten vroeger al selfies

Cultuur

In 1986 kon de Wijchense bevolking zichzelf op de foto zetten in een tent onder de treurbreuk naast het kasteel. Om zich later terug te vinden aan de wanden van de kasteelmuren. Aanstaande 25 mei, bijna veertig jaar later, zijn die ‘selfies’ van 10.00 tot 17.00 weer te bewonderen tijdens een expositie in het Wijchense slot. Herken je jezelf nog? Dan mag je de foto mee naar huis nemen. 

Een tent onder de treurbeuk tijdens de Kasteelfeesten in 1986. Een eenvoudige maar doeltreffende constructie van pvc-buizen en licht landbouwplastic, met binnenin een glooiend opgehangen wit tapijt. Aan de camera een zelfontspanner met rubberen bal: de entourage van het project “Wijchen Zelfportret”. Jos Broekman was de initiatiefnemer en gedreven kracht achter het project. De tent verhuisde later nog meerdere keren naar de Markt. Tijdens evenementen werd de Wijchense bevolking gelokt om zichzelf te portretteren in een pose naar keuze.

Iedereen bepaalde zelf hoe hij of zij op de foto ging. Normale foto’s van normale mensen, die vaak pas na twee of drie keer knippen iets heel ontspannens over zich kregen. In diezelfde zomer waren al die foto’s te zien tijdens een tentoonstelling in Kasteel Wijchen. En heel veel van die foto’s zijn er nog. In 2006, ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Museum Kasteel Wijchen, is een selectie van de foto’s opnieuw tentoongesteld. In de raadzaal deze keer.

“Na de renovatie van het kasteel tijdens het opruimen kwamen we die foto’s weer tegen”, vertelt kasteelmanager Tanja Bruins. “Ach kijk hier, Jan Moors en bakker André van Dorst” en “och deze ken ik ook nog”, allemaal bekende en minder bekende Wijchenaren door zichzelf vastgelegd op de foto. Elke foto roept herinneringen op. Zonde om die zo maar weg te gooien. Daarom bedachten we, samen met een aantal vrijwilligers van het kasteel, om er een inloopdag van te maken.”

Op 25 mei zijn de jaren ‘80-selfies te bewonderen in het kasteel van Wijchen. Kijk of je jezelf, je ouders, grootouders of andere Wijchenaren herkent en neem je eigen foto mee naar huis! Bruins: “Maak een gezellig praatje, drink een kopje koffie en denk nog eens aan vroeger, alweer achtendertig jaar geleden. Gelukkig hebben we - de meeste - foto’s nog!”