Door een botsing met dit folie raakte een fietser ten val
Door een botsing met dit folie raakte een fietser ten val

Vandalisten actief in nacht voor laatste lesdag

Nieuws

De laatste lesdag voor eindexamenklassen gaat traditioneel gepaard met ludieke examenstunts van de vertrekkende bovenbouwleerlingen. Dat is vorige week bij het Maaswaal College echter niet geheel vlekkeloos verlopen. In de nacht voorafgaand aan de dag in kwestie zijn ruiten van de school ingegooid met stenen en een fietser raakte ten val dankzij doorzichtig folie dat over de weg gespannen was. Beide partijen doen van deze incidenten aangifte.

Door Matthijs Loermans

De festiviteiten op de vrijdag zijn in goede banen en feestelijke sfeer verlopen maar in de nacht ervoor hadden de surveillerende conciërges en zelfs de politie de handen vol. Dit weekblad heeft van een bron vernomen dat meerdere keren het ‘geen spoed, wel politie’ nummer gebeld moest worden en later zelfs 112. In de eerste plaats omdat een groep van zo’n vijftien jongeren, volledig gehuld in het zwart inclusief bivakmutsen, de school heeft bekogeld met steen, verfbommen en eieren. Later kwam een fietser ten val vanwege doorzichtig folie dat over de weg was gespannen. 

Vermoedelijk gaat het hier om  een uit de hand gelopen eindexamenstunt maar dat is op dit moment nog niet zeker, noch is het bevestigd dat het folie gespannen is door dezelfde jongeren als die stenen en eieren gooiden. Uit privacyoverwegingen blijft de gevallen fietser anoniem maar de naam is bij de redactie bekend. Desgevraagd geeft deze persoon aan: “Ik fietste donderdagnacht over de Veenseweg en kon door de regen niet goed door mijn bril zien. Ineens voelde ik een harde klap en lag ik op de grond. Ik heb nog behoorlijk last van mijn heup en mijn oog is flink dik maar als ik op een brommertje ofzo had gereden had het weleens veel erger af kunnen lopen. Ik zag bij de voetbalvelden van Alverna al jongeren in bivakmutsen en zwarte kleding maar of dat dezelfde waren die dit hebben gedaan kan ik niet zeggen. Wat mij betreft gaat dit echt alle perken te buiten, ik ga aangifte doen en laat de verdere afhandeling over aan de politie.” 

Recent aangetreden rector Berita Cornelissen betreurt de situatie. “We weten uiteraard nog niet zeker of het om leerlingen gaat maar dat is wel aannemelijk. Mogelijk is er in groepsverband baldadigheid ontstaan en hadden zij dit ook niet voorzien maar het is natuurlijk niet goed te praten. Jammer, want de dag zelf was hartstikke gezellig en het programma is verder goed verlopen.” Ook de situatie met de fietser is haar bekend: “Erg vervelend. Ik begrijp volledig dat deze persoon aangifte gaat doen. Wij hopen dat zij bereid zijn de school te contacteren want ik ga er vanuit dat de daders deze persoon excuses willen aanbieden. Daarbij zou ik ook een oproep aan alle ouders en kinderen willen doen het gesprek met elkaar aan te gaan. Mocht er iemand zijn die iets weet of gezien heeft horen we dat graag.” 

De mediadesk van de politie oost Nederland bevestigt dat er inderdaad meerdere meldingen zijn binnengekomen tijdens de nacht van donderdag op vrijdag voor zowel het bekogelen van de school als het spannen van het folie.

De schade een dag later