Grote attracties zoals de Polyp tref je niet meer aan in kleine kernen
Grote attracties zoals de Polyp tref je niet meer aan in kleine kernen

Wijchen trekt portemonnee voor behoud dorpskermissen

Nieuws

De organisatoren van de kermissen in de dorpen krijgen meer geld. Om ervoor te zorgen dat er in Balgoij, Batenburg, Bergharen, Hernen(-Leur) en Niftrik de komende jaren weer een kermis of ander evenement georganiseerd kan worden wordt de bijdrage vanuit de gemeente verdubbeld. 

Door Lars Regeer

Een kermis organiseren in een kern, ga er maar aanstaan. Kermisexploitanten verkiezen steeds vaker grotere plaatsen boven de kleine dorpen. En dan neemt ook nog eens de regeldruk vanuit de overheid toe. Het behouden van de levendigheid in je eigen dorp wordt daarmee steeds lastiger.

Onderzoeksbureau Droogh Trommelen en Partners werd door de gemeente Wijchen gevraagd om onderzoek te doen naar de toekomst van de dorpskermissen. Hun conclusie was niet mals: de dorpskermissen gaan een onzekere toekomst tegemoet. Aanbevolen werd om de vergoeding die een kern krijgt voor het organiseren van de kermis te verhogen naar 2500 á 3000 euro. De huidige vergoeding is namelijk al tien jaar hetzelfde.

Vorige week kondigde het Wijchense college aan dat de vergoeding voor dorpskermissen flink omhoog gaat. Ieder kern krijgt voortaan geen 1200 maar 2500 euro voor het organiseren van de kermis. Als het onverhoopt niet lukt om een kermis neer te zetten dan mag er van dit budget ook een ander evenement georganiseerd worden dat de levendigheid in de dorpen stimuleert.

Naast het verhogen van de vergoeding gaat de gemeente ook kijken of het evenementenbeleid op de schop kan zodat de regeldruk verminderd. Door gebrek aan ambtelijke capaciteit zal dit beleid naar verwachting in 2025 worden herzien.