De borreltent verhuist naar de tuin achter het Kasteel
De borreltent verhuist naar de tuin achter het Kasteel Dick Vogelzang

Borreltent komende drie jaar in kasteeltuin

Algemeen

De borreltent, die tijdens de kermis altijd voor het oude gemeentekantoor stond, verhuist tijdens het bouwproject Tussen Kasteel en Wijchens Meer naar de kasteeltuin. Voor de carnaval zal er geen alternatieve locatie aangewezen worden. De gemeente laat het aan horeca-exploitanten om zelf met ideeën te komen om de feestgangers te huisvesten.

Door Lars Regeer

In het verleden was het vaste prik voor veel Wijchenaren: hossen in de tent tegenover het oude gemeentekantoor tijdens carnaval of met de kermis. De komende jaren zal dat op een andere locatie moeten. Door de bouw van het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer is de locatie van 2024 tot en met 2027 niet beschikbaar.
Om ervoor te zorgen dat er voldoende plek is om iedereen onder te brengen is voor de kermis gezocht naar een alternatieve locatie. In de zoektocht naar een nieuwe locatie is de gemeente voor de kermis uitgekomen op de kasteeltuin. Hier is plek voor één tent. Volgens de gemeente is de kasteeltuin de meest aantrekkelijke plek waar de overige horeca in het centrum ook van profiteert. Per slot van rekening vinden er op deze locatie ook al kermisactiviteiten plaats waardoor er relatief minder overlast wordt veroorzaakt.

In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt er geen aanbesteding uitgeschreven voor de gegadigden. Zij kunnen zich bij de gemeente melden om aanspraak te maken op een vergunning. Zijn er meerdere geïnteresseerden dan wordt op basis van loting gekozen wie de tent mag exploiteren.

Tekst gaat verder onder de foto. 


Voorheen stond de tent voor het oude gemeentekantoor

Tijdens carnaval zal er geen vervangende locatie worden gezocht. “Waar in het verleden de noodzaak was om dit als gemeente te regelen, is die noodzaak er nu niet”, is te lezen in het besluit. Lokale horeca-exploitanten creëren inmiddels al meer horecavoorzieningen door onder meer het uitbreiden van terrassen met een tent. Zij mogen zelf met initiatieven komen.

Het wegvallen van de borreltent tijdens carnaval en het veranderen van de aanbestedingsprocedure heeft financiële gevolgen. Vanaf 2024 was per jaar 30.900 euro geraamd als pachtinkomsten maar die loopt de gemeente nu mis.

Als het bouwproject Tussen Kasteel en Wijchens Meer is afgerond keert de borreltent weer terug op de oude locatie. En dan niet op de parkeerplaats maar op een evenementenplein.