Arnold & José Jansen achter de bar van hun kroeg
Arnold & José Jansen achter de bar van hun kroeg

Arnold en José stoppen ermee

Algemeen

Café Petit Restaurant de Teersdijk verdwijnt. Na 33 jaar trouwe dienst houden Arnold Jansen en zijn vrouw José er mee op. Het iconische bruine café aan de Graafseweg was daarvoor ruim 60 jaar in handen van de familie Jansen en de plek zelf doet al honderden jaren dienst als standplaats van een herberg of taverne.

Door Matthijs Loermans

Dat Arnold en José besloten er mee te stoppen komt eigenlijk door corona. Arnold: “In de coronaperiode ben ik wakker geschud. Voor ons was die periode namelijk heerlijk. Ineens hadden we veel meer tijd over. In het begin was het ook nog eens lekker weer en zijn we veel gaan wandelen. Toen ontstond langzaam maar zeker het besef dat er meer in het leven is dan een eigen zaak runnen.” José: “Kijk, we doen het met plezier maar vanaf het moment dat we open zijn moeten we ook echt hier zijn. Je wordt best wel geleefd soms. Het is echt iets anders dan werken voor een baas.” Arnold: “Daarbij worden we ook een dagje ouder en willen we stoppen nu we nog gezond zijn. We kunnen de zaak ook niet doorgeven aan onze kinderen dus zo kwamen we uiteindelijk tot dit besluit.” 

Had de komst van het AZC aan de Teersdijk daar dan echt niks mee te maken? Arnold: “Nee. Sowieso niet maar ook financieel niet. Er was eerst sprake dat ze op mijn grond zouden bouwen maar dat is niet zo, het AZC komt op grond van de gemeente.” 

Uiteindelijk ging de beslissing niet over één nacht ijs. Het bruine café is voordat Arnold het stokje overnam ruim 50 jaar gerund door zijn ouders, waarvan zijn vader deze zomer 100 jaar wordt. Arnold: “Ik vond het wel spannend om het hem te vertellen. Hoe zou ‘ie reageren? Maar hij zei: ‘Als je het nu kan doen moet je het doen’ dus dat was fijn.” Maar een dubbel gevoel blijft. Arnold: “Ik sta hier wel elke dag nog met plezier. We hebben door de jaren heen veel meegemaakt hier, met elkaar en met onze vaste gasten. Echt met een lach en een traan. Van koffietafels na uitvaarten tot diepe gesprekken aan de bar.” 

Inderdaad, de zaak moest het vooral hebben van de vaste gasten. Vanwege de aparte locatie aan de Graafseweg en vlakbij het industrieterrein is de inloop van klandizie niet vanzelfsprekend maar meerdere biljart- en dartverenigingen wisten het café gelukkig te vinden. Arnold: “Op een intensieve manier aandacht hebben voor je gasten is bijna niet meer van deze tijd. Als je naar een café op het Koningsplein in de stad gaat is dat echt heel anders en dat is ook logisch. Daar hebben ze personeel in dienst en werkt het gewoon anders.” 

Wat er straks met de zaak gaat gebeuren is nog onduidelijk maar er zijn al mensen die belangstelling hebben getoond in overname. Tot die tijd blijven Arnold en José boven de zaak wonen. Als ze dan 1 juli op de dag af 33 jaar de zaak gerund hebben gaan de deuren van hun café voor de laatste keer dicht.