Afbeelding

Gemeente heeft informatieveiligheid goed op orde

Algemeen

De gemeente heeft haar digitale zaken prima op orde. Op meerdere fronten op het gebied van informatieveiligheid en digitale privacy scoren zij voldoende of ruim voldoende tot goed en nergens een onvoldoende. Zo blijkt uit een audit die over het jaar 2023 is afgenomen waarvan onlangs de resultaten gepubliceerd zijn.

Door Matthijs Loermans

Een audit die op basis van ENSIA-systematiek zaken als de Implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid controleert, dat klinkt als een ver-van-je-bed-show maar in de praktijk is het voor inwoners wel goed nieuws. 

In de basis komt het er namelijk op neer dat de gemeente haar zaken als het gaat om het opslaan en bewaren van digitale persoonsgegevens prima op orde heeft. Denk hierbij aan zaken als welke werknemers allemaal toegang hebben tot bepaalde informatie, hoe goed de computersystemen waar ambtenaren mee werken zijn beveiligd tegen cybercriminaliteit en of de inzet van DigiD-applicaties bij overheidszaken goed en veilig is ingericht. Op alle onderdelen van de audit scoort de gemeente minstens een voldoende en op meerdere zaken een ruim voldoende tot goed. 

De controle is een jaarlijks terugkerend fenomeen maar het is dit jaar voor het eerst dat de resultaten openbaar zijn en geen geheimhoudingsplicht kennen. Al met al kan de gemeente dus over 2023 terugkijken op een (ruim voldoende tot) goed rapport.