V.l.n.r.: Corné, Koen & Hans
V.l.n.r.: Corné, Koen & Hans

Voorbereidingen Okie Dokie zijn weer in volle gang

Algemeen

Okie Dokie dorp, wie is er niet groot mee geworden? De kindervakantieweek (waar niet veel moet maar alles mag) is al sinds jaar en dag een begrip in Wijchen. Ruim 50 jaar al zelfs. Voor aankomende zomer zijn de voorbereidingen al in volle gang én er zijn nieuwe bestuursleden. Reden voor de Wegwijs om eens langs te gaan en uit te zoeken wat er allemaal komt kijken bij een week lang 800 kinderen bezighouden.

Door Matthijs Loermans

Je kan het aan de buitenkant niet zien maar het voorwerk van Okie Dokie vindt plaats op ‘de fanny’, het oude gebouw tegenover het Maaswaal College aan de Veenseweg. Die loods dient als standplaats voor het bestuur, als opslag van allerlei spullen en doet dienst als bouwplaats voor decorstukken. Daar treffen we vandaag dan ook Corné Loermans, kersvers bestuurslid Koen van den Braak en Hans de Jong, onderdeel van de sponsorgroep. Het bestuur wordt aangevuld door voorzitter Femke Borghuis, Dirk Groenen, aftredend lid Jorg van de Water en nieuwe aanwas Helen Goss die vandaag niet aanwezig konden zijn. 

De bouwweek heeft qua omvang haast wel iets weg van een klein festival en er komt veel kijken bij alles in goede banen laten verlopen. Corné: "Neem bijvoorbeeld de communicatie. Het gaat om 800 kids dus dat zijn 1600 ouders en nog eens een paar duizend opa’s en oma’s. Daarnaast hebben we ook nog eens zo’n 300 vrijwilligers dus er komt veel bij kijken, ook op het gebied van veiligheid en facilitaire voorzieningen. De tenten moeten opgebouwd worden, er moeten stroomkabels aangelegd worden." Koen: "Je moet met heel veel groepen rekening houden. Onderschat niet hoeveel impact één beslissing kan hebben. De dag dat de kaarten opgehaald konden worden is bijvoorbeeld een keer gewijzigd omdat dat ons handiger leek, nou dat bracht echt een hoop teweeg." 

De organisatie houdt de prijs van een toegangsbewijs bewust laag zodat het voor iedereen betaalbaar blijft en via de sociale wijkteams worden zelfs kaarten weggeven aan gezinnen die het wat minder hebben. En dus is het bouwdorp naast het werk van alle vrijwilligers in veel afhankelijk van sponsoren. Hans: "Het is echt mooi om te zien hoeveel goodwill wij hebben als organisatie. Het is voor ondernemers soms ook best een lastige tijd nu maar nog steeds zijn er volop bedrijven die ons willen helpen. Al is het maar een klein bedrag van 100 euro, alle hulp is welkom." 

Wat ook elk jaar weer welkom is, is hout. Want zonder hout kun je lastig hutten bouwen. Pallets heeft de organisatie dankzij een aantal vaste leveranciers gelukkig genoeg maar de organisatie zit echt te springen om los hout. Daarom vinden er een aantal keer per jaar zogeheten houtrijdagen plaats, de eerstvolgende op 19 mei. Corné: "Zolang het maar vrij is van spijkers en geen geïmpregneerd tuinhout is." Koen: We komen het dan zelfs thuis ophalen." 

Waar Okie Dokie verder uniek in is ten opzichte van vergelijkbare bouwweken elders in het land is het toneelstuk. Gedurende de week begint en eindigt elke dag met een stukje theater dat als basis dient voor waarom de kinderen eigenlijk die hutten moeten bouwen. Het script, de kostuums en het decor worden elk jaar weer opnieuw helemaal zelf bedacht en gemaakt. Over het thema van dit jaar wil het bestuur nog niet teveel kwijt maar in de foto bij dit artikel zit alvast een aanwijzing verstopt... 

Okie Dokie vindt plaats van 5 tot en met 9 augustus en inschrijven om mee te doen als zowel kind als vrijwilliger kan van 29 april tot en met 5 mei. Meer informatie is te vinden op www.okiedokiedorp.nl