De Groene Heuvels zag er tijdens Down The Rabbit Hole vorig jaar zo uit
De Groene Heuvels zag er tijdens Down The Rabbit Hole vorig jaar zo uit Foto: Frank Flydrone

Voortaan meer festivals op Groene Heuvels

Toerisme

Het aantal evenementen op de Groene Heuvels neemt flink toe. In het recreatiegebied mogen straks achttien dagen per jaar maximaal acht evenementen worden georganiseerd. Hoewel Wijchen formeel buitenspel staat, kreeg het een plekje aan de onderhandelingstafel en is het plan op enkele punten nog afgeschaafd. Wethouder Geert Gerrits spreekt van ‘een maximaal haalbaar resultaat’. 

Door Lars Regeer

Het besluit om meer evenementen toe te staan op de Groene Heuvels is geen Wijchense aangelegenheid, gezien het recreatiegebied valt onder de gemeente Beuningen. Die gemeente deelde vrijdag 16 juni het ontwerpbestemmingsplan voor het recreatiegebied, waar Leisurelands eigenaar van is. Na jaren onderhandelen kwamen zij op één lijn. De gemeente Beuningen betoogt dat het toestaan van meer evenementen de lokale economie een boost geeft en aansluit op hun wens om het recreatieve aanbod in het gebied te verbeteren en te verbreden. Daarnaast heeft Leisurelands toegezegd om de extra opbrengst van evenementen terug te stoppen in het recreatiegebied.

In het ontwerpbestemmingsplan staat dat er voortaan acht evenementen verspreid over achttien dagen georganiseerd mogen worden op de Groene Heuvels. Op negen evenementdagen is muziek toegestaan. De evenementen die worden toegestaan, zijn verdeeld in verschillende categorieën. Per jaar mogen er voortaan twee festivals van het kaliber Down The Rabbit Hole georganiseerd worden. Ook is één eendaags festival of concert toegestaan, net als twee ‘categorie 2’ en drie ‘categorie 1’ evenementen. Onder categorie 2 valt een obstakelrun of een rommelmarkt. Bij categorie 1 evenementen gaat het bijvoorbeeld om een braderie of introkamp.

De gemeente Wijchen zat in een lastig parket bij de vorming van de plannen. Formeel gezien heeft de gemeente hier niets over te zeggen omdat het recreatiegebied valt onder gemeente Beuningen. Toch wist het college een plek aan de onderhandelingstafel te krijgen en het plan op onderdelen te wijzigen. Afgelopen weekend ondertekende Wijchen samen met buurgemeente Beuningen en eigenaar Leisurelands een convenant met daarin aanvullende afspraken.

Naar aanleiding van deze overeenkomst heeft Leisurelands het plan op enkele punten afgeschaald. Zo zijn de partijen overeengekomen dat er geen drie eendaagse concerten maar één eendaags concert georganiseerd mag worden en dat er niet op twaalf dagen maar negen dagen harde muziek is toegestaan. Verder heeft Wijchen weten af te dwingen dat er bij categorie 2 evenementen niet 25.000 maar 17.500 bezoekers zijn toegestaan en per muziekevenement duizend euro beland in de spaarpot van de leefbaarheidsgroepen uit Bergharen, Hernen en Leur.

Wethouder Geert Gerrits: “Verder zijn we overeengekomen dat voor de twee zwaarste categorie evenementen de eerste drie jaar een proefperiode geldt. Tijdens deze proefperiode zijn er minder bezoekers welkom (maximaal 20.000 i.p.v. 30.000 bij eendaagse concerten en 45.000 i.p.v. 60.000 bij grote festivals). Na deze proefperiode vindt er een evaluatie plaats waarbij omwonenden nauw worden betrokken. Bij een positieve uitkomst van deze evaluatie hebben we toegezegd dat we meewerken aan de procedure voor het nieuwe bestemmingsplan voor een camping op Wijchens grondgebied. Bij een negatief resultaat komt die camping er niet en zullen we de ontheffing die we geven voor de huidige camping tijdens Down The Rabbit Hole ook niet meer afgeven.”


Het vorige concept bestemmingsplan (1 augustus 2022) van Leisurelands zag er zo uit 

Op de vraag waarom Wijchen er niet met gestrekt been is ingegaan, is de wethouder duidelijk. “Dit was het maximaal haalbare resultaat en ook het minimale resultaat dat we wilden bereiken. Theoretisch gezien hadden we naar de Raad van State kunnen stappen maar als die het plan had goedgekeurd hadden we alsnog met lege handen gestaan. We hebben ervoor gekozen om aan de onderhandelingstafel te blijven zitten - dat was juist in het belang van inwoners. Naar mijn gevoel hebben we het maximale eruit gehaald.”

Uit een enquête van Leefbaarheidsgroep Bergharen, Hernen en Leur bleek eerder dat 53% van de respondenten uitbreiding niet zag zitten. In een brief aan de gemeente Beuningen spraken zij medio april dan ook hun verbazing uit dat na minimale versoberingen toch werd ingestemd met de plannen. Hoe kijkt de leefbaarheidsgroep - inclusief de afgedwongen wijzigingen in het convenant - nu tegen het plan aan? Uitgebreid reageren op de plannen wil de leefbaarheidsgroep nog niet, omdat de leden eerst het convenant in willen zien. Wel geeft het bestuur aan zich gehoord en gesteund te voelen door de gemeente Wijchen, die volgens hen in goede mate is opgekomen voor de belangen van haar inwoners. De Leefbaarheidsgroep ontving de afgelopen periode veel vragen van bezorgde inwoners, hen wordt aangeraden om hun bezwaren neer te leggen bij de gemeente Beuningen middels een persoonlijke zienswijze.

Tot en met 27 juli 2023 kan iedereen het plan inzien en een reactie of zienswijze indienen bij de gemeenteraad van Beuningen. In het najaar neemt de gemeenteraad een definitief besluit over het bestemmingsplan.