Afbeelding

Ank overleefde kanker en helpt nu anderen

Algemeen

Zeven jaar geleden kreeg Ank Geenen slokdarmkanker. Ze herstelde ervan en helpt nu zelf mensen die in dezelfde situatie terechtkomen. Dat doet ze vanuit haar functie als vrijwilligster bij het Marikenhuis, een organisatie die gericht is op het bieden van psychosociale ondersteuning aan mensen die getroffen worden door kanker. 

Het is al weer zeven jaar geleden als Ank van de arts te horen krijgt dat ze slokdarmkanker heeft. Het lijkt onschuldig als ze zich verslikt in een rijstkorrel, maar als de klachten van moeizamer eten heviger worden, belandt ze in het ziekenhuis en volgt de diagnose: kanker. Ank: “Dat nieuws sloeg in als een bom. Tot dat moment was ik een gezonde en levenslustige vrouw. Het was net alsof alles wegviel.”
In zekere zin gebeurde dat ook. Ank, van huis uit juriste, verloor na drie jaar haar baan bij de Provincie Gelderland en vroeg zich lange tijd af wie zij zou zijn ná deze ziekte. “Ik heb een hekel aan achtbanen, maar nu kwam ik dus terecht in een rollercoaster van de ene na de andere medische behandeling. Daarnaast ging ik op zoek naar ‘de nieuwe Ank’. Ik vroeg me af wie ik zou zijn na deze ziekte.”
Dit aspect van sociaal welbevinden krijgt in haar ogen te weinig aandacht in de medische wereld. “De medische wereld kan je fysiek gezond verklaren maar dat betekent in mijn ogen niet dat je genezen bent. Veel mensen krijgen met deze verschrikkelijke ziekte te maken en dat hakt erin. Niet alleen bij hen die het treft maar zeker ook bij degenen die om je heen staan. Ik heb me weleens ingehouden om de mensen om mij heen niet op te zadelen met mijn leed. Kon ik maar mijn verhaal kwijt bij iemand die mij beter begreep, dacht ik dan. Vaak zijn dat toch de mensen die weten waar je het over hebt en aan één woord genoeg hebben.”
Het Marikenhuis is zo’n plek. Zij geven mensen die getroffen worden door kanker psychosociale ondersteuning. Je kunt er terecht om lotgenoten te treffen maar ook vragen of iemand vanuit het Marikenhuis het medisch gesprek met je voorbereid. Ank: “Het Marikenhuis geeft informatie en organiseert tal van bijeenkomsten voor mensen getroffen door kanker en hun naasten. Op maandag tot en met donderdagmiddag kun je altijd binnenlopen met vragen of gewoonweg voor een luisterend oor. Je kunt wel stellen dat het Marikenhuis zich inzet om mensen getroffen door kanker op een andere manier te helpen dan we tot nu toe gewend zijn.”
Sinds een jaar is Ank zelf actief voor het Marikenhuis Nijmegen als vrijwilligster. Tijdens haar ziekteproces was ze vooral bezig met overleven en weer gezond worden. Toen dat zover was, wilde ze graag anderen gaan helpen, het liefst ook in haar eigen omgeving. “Het Marikenhuis is momenteel nog niet heel bekend in Wijchen. Ik hoop dat dit interview daaraan bijdraagt en daarnaast vindt er vanavond het Marikencafé plaats. Kom vooral een kijkje nemen, zou ik zeggen.”

Het Marikencafé vindt vanavond (15 mei) van 19.30 - 21.00 uur plaats in het Noorderlicht in Wijchen, Roerdompstraat 76. Het thema van de avond is ‘werk en kanker’. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.