Jos is blij met zijn hybride warmtepomp (rechter installatie)
Jos is blij met zijn hybride warmtepomp (rechter installatie)

Warmtepompen minder in trek maar is dat terecht?

Nieuws

De verkoop van warmtepompen zit in het slop. Steeds meer consumenten kijken de kat uit de boom. Om meer te weten te komen over deze duurzamere manier van verwarmen spraken we Jos van Loendersloot, die enkele jaren geleden is overgestapt op een warmtepomp. 

Door Lars Regeer

De warmtepomp. Wie van het gas af wil komt allicht uit op deze ‘nieuwe cv-ketel’. De werking ervan kun je vergelijken met een koelkast, maar dan andersom. Een warmtepomp verzamelt warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater, verhoogt de temperatuur met behulp van elektriciteit en geeft die warmte binnen in huis af. Met dit systeem kun je volledig van het gas af. Al wijst de praktijk uit dat veel mensen een hybride model aanschaffen, welke samenwerkt met een gasketel.

De afgelopen jaren was de warmtepomp in trek - helemaal toen de gasprijzen door het dak gingen. Maar nu de gasprijzen weer zijn gedaald, stagneert ook de verkoop van de duurzame verwarmer. Recente cijfers van de brancheorganisatie laten zien dat de vraag bij fabrikanten sterk is verminderd. Waar er in het eerste kwartaal van vorig jaar nog 42.000 warmtepompen verkocht werden in de woningbouw, zijn dat er in het eerste kwartaal van 2024 nog geen 20.000. Naast dat er weinig nieuwe huizen gebouwd worden heeft dit ook te maken dat de consument er minder fiducie in heeft door zaken als netgongestie en politieke onduidelijkheid over de belasting op stroom. 

Ervaring met warmtepomp
Jos van Loendersloot uit Wijchen schafte iets meer dan zes jaar geleden een hybride warmtepomp aan. Zijn ervaringen zijn louter positief. “Ik vind het een topding. Sinds we een warmtepomp hebben is ons gasverbruik gedaald van 1600m3 naar 125 m3. Ik betaal lachend de energierekening. Op zich snap ik dat mensen terughoudend zijn, want het is een behoorlijke investering en met een volledig elektrische pomp word je afhankelijk van stroom. Daartegenover staat dat je het op termijn terugverdient en met een hybride warmtepomp kan terugvallen op gas. Afhankelijk van je situatie kun je er veel profijt van hebben. Overweeg het in ieder geval, zou ik zeggen. Zowel voor het milieu als je eigen portemonnee kan het voordelen opleveren.”

Er zijn een hoop zaken waar je op moet letten als je wil overstappen op een warmtepomp, aldus Jos. “Een goed geïsoleerde woning is een voorwaarde. Anders kun je er beter niet aan beginnen. Daarnaast heb je een warmte-installatie nodig die warmte afgeeft op een lage temperatuur, zoals vloerverwarming of lage temperatuurradiatoren, en check ook of je een zwaardere stroomaansluiting nodig hebt want je stroomverbruik gaat omhoog. Sowieso zou ik een warmtepomp aanschaffen in combinatie met zonnepanelen. Door zelf elektriciteit op te wekken, druk je je energierekening.” Verder wijst hij op het geluid dat de buitenunit veroorzaakt, hier zijn tegenwoordig normen voor vanuit de overheid. En dè tip wat hem betreft: ‘vergelijk offertes, want de warmtepompmarkt is een cowboymarkt’. 

Energiecafé 
Wie meer wil weten over het verwarmen van een woning met behulp van een warmtepomp is aanstaande woensdagavond 15 mei om 20.00 uur van harte welkom bij het energiecafé in de Arcus. Tijdens dit energiecafé praten installateurs je bij over de mogelijkheden van een warmtepomp, welke typen er zijn en waar je woning aan moet voldoen. Daarnaast komen twee woningeigenaren aan het woord die al een tijdje een warmtepomp gebruiken en krijg je inzicht in welke subsidies er zijn. In het tweede deel is er ruimte om 1 op 1 met de gasten vrijblijvend in gesprek te gaan. Tijdens dit gedeelte kun je specifieke vragen stellen over jouw eigen situatie. Aanmelden voor het energiecafé kan via het mailadres energiecafe@energiecooperatieleur.nl