Afbeelding

Muziekman Piet van Uden kreeg lintje voor verdiensten

Algemeen

Vorige week vrijdag ontving Piet van Uden namens de koning van onze burgemeester een lintje. Hij kreeg de onderscheiding onder meer voor zijn jarenlange inzet voor diverse muziekverenigingen. De Wegwijs ging bij hem op bezoek in Hernen om de beste man eens beter te leren kennen.

Door Matthijs Loermans

Als we Piet vragen hoe het leven hem bevalt als lid van de orde van Oranje Nassau verschijnt er een grote lach op zijn gezicht. Piet: “Ik zit nog steeds in een feeststemming eigenlijk.” Onder de smoes dat zijn goede vriend Gerard Hendriks een lintje zou krijgen werd hij naar het gemeentehuis gelokt, niet vermoedende dat uitgerekend Gerard hem juist voor de onderscheiding had voorgedragen. Het kreeg allemaal nog eens een extra lading omdat Piet enkele jaren geleden ernstig ziek werd. Een melanoom en de bijbehorende behandeling hakte er flink in en had niet veel gescheeld of Piet was er niet meer geweest. Piet: “Het is een wonder dat ik er nog ben. Als je zoiets meemaakt krijg je een andere kijk op het leven.” 

Rode draad in de verdiensten die met de koninklijke onderscheiding beloond werden is de muziek. Piet was jaren actief bij Harmonie DOV en het Kerkeveld Orkest. Daarnaast geeft hij momenteel muziekles. Op vroege leeftijd pakte hij de klarinet op en later de trombone. “Muziek maken blijft het mooiste wat er is.” Maar de muziek was altijd een hobby. Piet leerde door tot architect en was jaren werkzaam als bouwkundige. Als we al kletsend over de diverse bouwkundige vraagstukken waar de gemeente zich momenteel over buigt Piet vragen wat hij als architect zou doen als hij als alleenheerser met de scepter over Wijchen zou mogen zwaaien is het even stil. Piet: “Ik hou niet zo van dictators dus hier moet ik even over denken maar het Marktplein behouden staat absoluut voorop. De markt dient als welkomstpoort tot een gemeente en dient ook echt van de gemeenschap te zijn, niet enkel van de commercie.” 

Andere rode draad in Piets leven zijn de vele reizen. Bijna alle uithoeken van de wereld heeft hij al mogen bezoeken en met name Latijns-Amerika en de Verenigde Staten maakten indruk. “De zuidelijke staten van Amerika zoals Nashville, Louisiana en Graceland (landgoed van Elvis - red.) zijn geweldig voor muziekliefhebbers.” Hij prijst zich gelukkig dat hij het allemaal heeft mogen meemaken en dat hij er nog is. “Ik snap dat je als je nog jong bent je werkende leven en je verplichtingen hebt maar we moeten de tijd die we hier hebben koesteren.” 

Dan, uit het niets: “Ik weet wat ik zou invoeren als alleenheerser. De muziekschool weer terug.”