Afbeelding

Rosa is ambassadeur voor stichting Opkikker

Algemeen

Voor stichting Opkikker zijn oude mobieltjes letterlijk goud waard. Het goud wat in de apparaten zit kan namelijk weer worden verkocht en het geld wat dat opbrengt wordt gebruikt om de voornaamste taak van de stichting te bekostigen: kinderen met een aandoening een bijzondere dag bezorgen. De Wijchense Rosa (14) is één van de ambassadeurs van de stichting en houdt zich bezig met de inzameling. Bij haar thuis op de Homberg doet ze haar verhaal.

Door Matthijs Loermans

Dat Rosa bij stichting Opkikker terecht kwam is geen toeval. Zelf heeft ze acromicrische dysplasie. Een uiterst zeldzame skeletaandoening waarbij botten niet goed groeien met een klein gestalte en korte ledematen als gevolg. Zelf is Rosa 1.29m en ze zal hooguit nog enkele centimeters groeien. De ziekte is zo zeldzaam dat er naar verluidt maar zo’n 8 gevallen van bekend zijn. Zes daarvan bevinden zich over de hele wereld maar eentje komt ook uit Wijchen: haar vader Johan heeft dezelfde aandoening, ondanks dat deze niet per definitie erfelijk is. Hij vertelt: “Bij de geboorte van Rosa was ze in het begin erg ziek maar omdat de ziekte zo zeldzaam is, is er maar weinig kennis en wordt er op het specifieke gen nauwelijks getest, al helemaal niet bij kinderen. In Frankrijk doen ze er meer onderzoek naar en via een arts in Antwerpen die ons hielp met de taalbarrière hebben we een second opinion kunnen krijgen.”

Voor Rosa is de diagnose geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Opgewekt en goedlachs vertelt ze aan de eettafel thuis over wat het ziektebeeld en de stichting voor haar betekenen. Ze zit in de tweede klas van de havo op het Maaswaal College en vindt daar voldoende steun. Rosa: “Ik heb een hele lieve klas en de school is ook heel behulpzaam. Ik mag bijvoorbeeld volgend jaar al een vakkenpakket kiezen en ik hoef sommige vakken niet te volgen. Vanwege de aandoening ben ik snel vermoeid waardoor ik minder op school kan zijn.” Als ze klaar is met de middelbare wil ze zelf iets in de richting van de zorg gaan studeren. Ze raakte aan de stichting verbonden nadat deze haar zelf een leuk uitje bood. Ze werd samen met haar zus chique opgedoft, mooi gemake-upt en mocht een ritje in een helikopter en een limousine maken. Toen de stichting haar daarna vroeg ambassadeur te worden zei ze gelijk ja. Rosa: “Het is heel mooi hoe Opkikker kinderen een leuke dag bezorgt, daarom wou ik graag meehelpen maar in Wijchen kennen nog maar weinig mensen ons. Ik probeer zoveel mogelijk oude mobieltjes in te zamelen zodat we dat soort dagen kunnen blijven organiseren.”

Heeft u nog een oude telefoon liggen en wilt u Rosa steunen? Dan mag ‘ie gewoon door de brievenbus bij Rosa thuis, aan de Homberg 1507.