Ter illustratie iemand aan het werk achter een computer Foto: Pexels
Ter illustratie iemand aan het werk achter een computer Foto: Pexels

Laatste nieuwsupdate: Munitax maakt nog geen gebruik van gekochte software

Nieuws

In de Wegwijs van woensdag 20 maart was een artikel te lezen over hoe Munitax, het belastingkantoor van onder andere de gemeente Wijchen, gebruik zou maken van A.I. en zelflerende algoritmes. Naar aanleiding van vragen gesteld door deze krant blijkt nu dat de software wel is aangeschaft maar nog niet is gebruikt. Om te voorkomen dat ons artikel een verkeerde indruk van de feiten geeft, brengen wij voortijdig de reactie van Munitax, welke wij ontvingen na het verschijnen van de krant. 

Door Matthijs Loermans

Een woordvoerder van Munitax en de gemeente Beuningen legt uit: “De module waarover het gaat, bevat geen zelflerende algoritmes. Daarnaast is het zo dat wij vooralsnog geen gebruik maken van deze modules. Dat is een bewuste keuze: de enige reden dat we de modules hebben aangeschaft, is om te onderzoeken in hoeverre we bepaalde repetitieve arbeidsintensieve handelingen kunnen omzetten naar een automatisch proces. Dit onderzoek is vooral ingegeven door de landelijke trend van het aantal WOZ-bezwaren.” 

Munitax wordt aangestuurd vanuit de gemeente Beuningen. Hij vervolgt: “We werken uiteraard nauw samen met alle gemeenten die betrokken zijn bij Munitax, dus ook met Wijchen. Mócht er in de toekomst aanleiding zijn om deze modules wel te gaan gebruiken, zullen wij dit alleen doen in nauwe samenspraak met alle betrokken partijen.” Met het bovenstaande antwoord van Munitax is een eerdere conclusie dat dit in strijd zou zijn met een in Wijchen aangenomen motie dus niet juist.

Lees in de komende Wegwijs het uitgebreide verhaal met onder andere de uitleg van de gemeente Wijchen hoe zij omgaan met artificial intelligence.