Net als vorig jaar zal de Drutenseweg gebruikt worden voor het parcours
Net als vorig jaar zal de Drutenseweg gebruikt worden voor het parcours

Triathlon Wijchen dit jaar officiële wedstrijd

Sport

Na twee succesvolle edities in 2019 en 2022 vindt de derde editie van de In Summa Triathon Wijchen plaats. Op 25 juni klinkt het startschot weer op de dijk bij Hoogeerd in Niftrik, de perfecte plek voor deelnemers en toeschouwers waar alle drie de onderdelen vanaf één centrale plek zijn te zien. Dit jaar kan meteen de boeken in als een speciale editie, want voor het eerst in het vijfjarige bestaan van de sportstichting wordt de wedstrijd officieel erkend door de Nederlandse Triathlon Bond en doen er deelnemers uit de Vierde divisie mee. 

Door Lars Regeer

De wedstrijd is dit jaar onderdeel van de Triathlon Teamcompetities van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB). Hierbij komen atleten samen uit voor hun vereniging en gaan zij in teamverband met andere teams de sportieve strijd aan. De competitie bestaat uit vijf wedstrijden, verspreid over heel Nederland waarvan er voor de vierde divisie dit jaar dus een in Wijchen plaatsvindt.

Kim Vereijken van Triathlon Wijchen is trots dat het sportevenement al tijdens de derde editie een officiële wedstrijd mag organiseren. “Dat wij nu al worden gevraagd om onderdeel te worden van het competitieprogramma is een waanzinnig compliment voor ons als organisatie. Het biedt wel meer organisatorische uitdagingen omdat er meer voorschriften zijn maar er zijn ook veel voordelen, denk aan een vol deelnemersveld en mooie pr. Zo’n aanbod kun je eigenlijk niet afslaan.”

Dat de NTB een wedstrijd in Wijchen wil organiseren zit hem vooral in de goede organisatie en het parcours. “De afgelopen edities werden ook al onder de vlag van de NTB georganiseerd. Dit heeft als voordeel dat deelnemers zijn verzekerd en er een jury aanwezig is. De mensen van de bond waren erg te spreken over hoe het evenement verliep en over het parcours, dat voor het publiek vanaf Hoogeerd bijna geheel te zien is.”

Toch werd het parcours voor aankomende editie onder de loep genomen. “We hebben gekeken of we de Drutenseweg uit het parcours konden halen. Dit is een provinciale weg en moet - terecht - aan de nodige veiligheidseisen voldoen. Denk aan het plaatsen van grote verkeersborden om het verkeer om te leiden. Het verplaatsen van dit onderdeel bleek echter niet haalbaar. Verplaats je het fietsonderdeel naar de Maasbandijk dan kan niemand in Niftrik het dorp in of uit. Daarnaast moet er bij iedere overgang iemand van de organisatie zitten wat het lastig maakt om het parcours bijvoorbeeld naar de Berendonck te verplaatsen. Gelukkig hebben we dit jaar een Wijchens bedrijf dat voor ons de verkeersborden voor de omleiding plaatst. Vorig jaar moesten we halsoverkop zelf de palen in de grond slaan.”

Inschrijven

De inschrijving is inmiddels gestart. Deelnemers kunnen zich inschrijven voor drie verschillende afstanden; een kwart, achtste of zestiende triathlon. “Deze triathlon is dus zeker niet alleen interessant voor wedstrijdatleten. Met name de kortste afstand maakt het een mooie triathlon om kennis te maken met de sport”, aldus Vereijken. Ook is deze triathlon geschikt voor jonge deelnemers of voor ouders en kinderen om samen te doen. Voor atleten die het ene onderdeel beter beheersen dan het andere, kan er ook in duo’s of trio’s deelgenomen worden. 

Inschrijven voor de triathlon kan via www.triathlonwijchen.nl. Vrijwilligers die graag op deze dag meehelpen, kunnen een mail sturen naar de organisatie via
secretariaat@triathlonwijchen.nl