Gymnastiekvereniging De Leleaart opende de voorstelling
Gymnastiekvereniging De Leleaart opende de voorstelling Foto: Dick Vogelzang

Wijchen trapt jaar af met fraaie receptie

Algemeen

Vorige week woensdag luidde Wijchen het jaar traditioneel in met een nieuwjaarsreceptie. In theater ‘t Mozaïek waren alle aanwezigen getuige van een divers programma. Burgemeester Renske Helmer blikte in haar nieuwjaarspeech onder meer terug op haar eerste jaar als burgemeester en inwoonster van deze gemeente. 

Door Lars Regeer

Een rijk gezelschap aan Wijchenaren was afgelopen woensdag aanwezig tijdens de nieuwjaarsreceptie. Alle geledingen uit de samenleving waren aanwezig, waaronder betrokken inwoners, en raadsleden maar ook voorzitters van voetbalverenigingen, bestuursleden van stichtingen en ondernemers.

Na het welkome ontvangst van burgemeester en wethouders mochten de bezoekers zich naar de theaterzaal bewegen waar zij door dansers, muzikanten en een illusionist werden vermaakt. De jeugdige turners van gymnastiek- en turnvereniging De Leleaart trapten de show af met een eigen verzonnen dans. Met salto’s, flik-flakken en andere turnkunsten kregen zij veelvuldig de handen op elkaar van het publiek, en dat allemaal samengesmolten in een vermakelijke dansvorm.

Hierna betrad burgemeester Renske Helmer het podium voor haar nieuwjaarstoespraak. Ze kenmerkte 2023 als een jaar van verschuivingen en begon haar verhaal met een persoonlijke verschuiving; haar verhuizing naar Wijchen. “Het mooie ambt van burgemeester verplicht je om binnen een jaar te verhuizen en dat is gelukkig gelukt. Maar een verhuizing brengt ook veranderingen met zich mee. Daar waar we voorheen de weg konden dromen is het nu nieuwe wegen vinden, nieuwe plekken ontdekken en nieuwe mensen en gewoonten leren kennen. Dit was niet mogelijk geweest zonder u als inwoners, ondernemer of vrijwilliger van een leefbaarheidsgroep of vereniging. Al wandelend, fietsend en zelfs een keer steppend kwam ik op plekken waarvan in het bestaan niet kende. Men vertelde mij over de lokale geschiedenis, over wat er nu speelt en ik leerde dat de inwoners van de kerndorpen zich als eerst identificeren met hun lokale gemeenschap en daarna pas met de gemeente Wijchen. Het leukste vond ik persoonlijk dat belangstellende dorpsgenoten ook nieuwe verhalen hoorden en nieuwe mensen leerden kennen. Ik hoop dat iedereen buiten Wijchen net zo hartelijk ontvangen wordt, want als groeigemeente wordt er niet alleen gebouwd voor inwoners die hier willen blijven maar ook voor inwoners van buiten.”

Helmer nam de toehoorders vervolgens mee in welke stappen de gemeente het afgelopen jaar heeft gezet. Onder meer diverse bouwplannen die in de maak zijn, de nieuwe kijk op straatverlichting en het aanstellen van een mantelzorgconsulent, die mantelzorgers ondersteunt, werden benoemd. Ook sprak ze zich uit over het te realiseren azc bij de Teersdijk. “Dit zal zeker impact hebben op omwonenden en omliggende bedrijven. Uiteraard hebben we aandacht voor de zorgen maar gezien de eerdere ervaringen met een asielzoekerscentrum in Wijchen West heb ik er alle vertrouwen in dat we dit als samenleving goed oppakken. Door duidelijk te zijn wat wel en niet kan en waarom kunnen we een brug slaan tussen inwoners en overheid en daarmee het vertrouwen behouden en waar nodig terugwinnen. “

De nieuwjaarstoespraak werd afgesloten met een oproep om met elkaar in gesprek te blijven, juist als je het niet met elkaar eens bent. “We leven in een tijd waarin polarisatie op de loer ligt en een waar een gesprek met een andersdenkende al snel leidt tot een wedstrijdje overtuigen. Terwijl juist een goed gesprek kan leiden tot nieuwe inzichten en begrip. Natuurlijk is het fijn om bevestigd te worden in je eigen denken maar vergeet niet: je krijgt steun van de mensen met wie je het eens bent maar je groeit door gesprekken met mensen met wie je het oneens bent. Ga het gesprek aan buiten je eigen leefwereld en blijf wijs met elkaar.”

Na de speech zag het publiek de Zilveren Draagspeld uitgereikt worden aan Richard Binnendijk en een twee totaal verschillende artiesten op het toneel verschijnen. Wijchen’s Got Talent winnaar Timo van de Sande nam het publiek mee naar rustigere sferen. Met het nummer ‘Time’ vertelde hij hoe tijd wonden heelt en voor hem persoonlijk naar verloop van tijd een vriendschappelijke relatie uitgroeide naar een liefdesrelatie. De avond werd afgesloten door illusionist Steve Carlin. Met een interactieve show liet hij onder meer zien wat wij allemaal met onze lichaamstaal vertellen en showde hij achteraf in de foyer enkele trucs met zijn vingervlugheid.