De kermis in Bergharen
De kermis in Bergharen

Vervolg pagina 1

'Kermisexploitanten willen wel'

"De kermis in Bergharen hoeft niet groot te zijn, maar er moet iets te doen zijn voor iedere doelgroep. De tent is voor 16+, dus met name voor de jongeren die onder de 16 jaar zijn, zouden er attracties moeten staan zodat zij ook een leuke avond en kermis kunnen beleven. Helaas was dat dit jaar erg lastig, aangezien er geen botsauto en geen draaiende bank exploitanten te vinden waren die op onze kermis konden staan. Deze attracties zijn mede bepalend voor de leefbaarheid van de kermis. Het is niet alleen de feesttent die de kermis maakt. Daar hoort ook een straatkermis bij waar men elkaar ontmoet. Tijdens het Pinksterweekend komen veel families ‘terug naar huis' en lopen samen over de kermis. De kermis, zoals we deze gewend zijn, heeft daarmee een sociale functie voor het dorp," aldus Postma. Martijn Derks (VVD Wijchen) komt uit Bergharen en maakt zich druk over de toekomst van de dorpskermissen. "In Bergharen stonden er vorig jaar tijdens de kermis schuifautomaten voor de jeugd, maar je merkte wel dat er minder jeugd was. Bepaalde attracties trekken de jeugd aan. In dit geval zijn dat bijvoorbeeld de botsauto's. In een dorp als Bergharen is het wel van belang dat er attracties staan voor allerlei doelgroepen, anders blijft de jeugd achter”, aldus Derks.
Postma vindt het ook zeer belangrijk dat de kermissen in de Wijchense dorpskernen zoals Bergharen een toekomst hebben. "Voorheen was het gebruikelijk dat bepaalde exploitanten een overeenkomst contract hadden bij Buro de Kermisgids. Dat contract hield dan in dat ze bijvoorbeeld op een grote kermis zoals die van Tilburg mochten staan, onder de voorwaarde dat ze ook op een kleinere kermis (zoals die van Bergharen en Hernen) moesten staan. Dit bood de kleine straatkermissen zekerheid van bepaalde attracties. Veel exploitanten, vonden dit principe prettig. Dat is tenminste wat Postma de laatste weken aldoor van hen te horen krijgt. Exploitanten wensen opnieuw dit soort overeenkomsten én ze willen echt wel naar Bergharen komen. Nu worden zij niet benaderd. De gemeente heeft geopperd om de organisatie van de straatkermis in handen te geven van het verenigingsleven of bijvoorbeeld de leefbaarheidsgroep. Later dit jaar zal er opnieuw met de gemeente gesproken worden, want het staat vast dat er ìets moet gebeuren. Wie weet organiseert Bergharen de straatkermis volgend jaar zelf en staan er wel weer attracties voor iedere doelgroep."
Ondanks dat er wat weinig attracties stonden, was het een groot feest in Bergharen. "In de tent was het gezellig en druk. En het weer was perfect om een rondje over de kermis te maken," aldus Postma.