It takes a

village…


Enkele maanden geleden zag ik een dame die met een vuilnisbakje op wieltjes en een grijparm door onze straat ging. Werkstraf? Nee, ze had geen enkelband of verroeste ijzeren bal die met een ketting aan haar enkel bevestigd was en navraag leerde dat deze mevrouw geheel vrijwillig zwerfvuil aan het verzamelen was. In de weken erna kwam ik erachter dat veel meer mensen dit doen: een kennis van mij zag ik zwerfvuil rapen op het industrieterrein rond de Nieuweweg (dag Rob), een ander gaat jaarlijks van Wijchen naar Beuningen en terug om zwerfafval uit de bermen te plukken (dag Piet). Weer een ander doet vaak even een rondje Meer (dag Ad). Allemaal 65 plussers!

En afgelopen week was ik getuige van een merkwaardig tafereeltje. Een oudere heer riep tegen een groepje jongeren: “Hé, gooi dat papier eens niet op de grond!” Een van de jongens zei: “Dat was ik niet hoor…” en liep door, een big smile op zijn gezicht. Tja, van een papiertje op straat gaat de wereld niet direct de andere kant op draaien, maar erover liegen en dan die glimlach…? De jongeren gingen richting park, naar hun vaste plek bij een van de leegstaande winkels in de Spoorstraat. De grootste van het stel gooide pesterig nog een stuk karton over zijn schouder op de grond. Intussen werd de oudere man aangesproken door een vrouw die net als ik had staan kijken: “Kunt u beter niet doen, meneer”, zei ze, “je weet tegenwoordig maar niet wat er gebeurt...”

Tja, rare wereld. Bejaarden moeten de rotzooi van jongeren opruimen. Wie daarover klaagt, kan maar beter op zijn tellen passen. Intussen blijft het aanmodderen bij de kasteeltuin in Wijchen. Straatcoaches houden er af en toe een gesprekje, maar dat helpt nog niet zo: een maandje geleden werd ik, in het park, bijna voor m’n donder gereden door een jongen op een brommer. Hij remde nog net op tijd en zei: “U moet wel opzij gaan.” Nee dus! 

Dan maar een oproep: als u als volwassene met een groepje op straat bent, spreek dan jongeren aan op verkeerd gedrag. Op een aardige, maar resolute manier. It takes a village to raise a child… Zo heeft de politie weer meer tijd om bewoners van de Wighenerhorst te controleren, zou dat wat zijn? U begrijpt, dat laatste was maar een grapje… Maar de rest niet!


Meester Prikkebeen