Afbeelding

33 mensen kregen hulp in de bibliotheek

Vrijwilligers hielpen bij aanvraag Tijdelijk Noodfonds Energie

In de afgelopen weken hebben vrijwilligers van SchuldHulpMaatje, FNV en MeerVoormekaar inwoners van de gemeente Wijchen geholpen bij het indienen van de aanvragen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het aantal belangstellenden was groter dan van tevoren werd verwacht. De hulp werd dan ook zeer positief ontvangen door de Wijchenaren.

In de periode van 7 februari tot en met 5 mei was het Tijdelijk Noodfonds Energie geopend. Het Noodfonds is een samenwerkingsverband tussen de Rijksoverheid en energieleveranciers. Landelijk zijn er iets meer dan 165.000 aanvragen gedaan. Aanvragen die zijn goedgekeurd krijgen gemiddeld honderdvijftig euro per maand aan totale steun. 

Op de vrijdagavonden 15 en 21 april en zaterdag 16 en 22 april van 10.00 tot 14.00 uur werd de Bibliotheek Wijchen extra goed bezocht. In totaal hebben de vrijwilligers op die dagen 33 mensen geholpen met het invullen van de digitale aanvraag voor het Tijdelijk Noodfonds Energie. 

Bij de twee flyeracties op de markt op 14 en 15 april gaven de meeste mensen aan de regeling nog niet te kennen en thuis de check te gaan doen om te kijken of ze voor een aanvraag in aanmerking zouden komen. “Wij hebben natuurlijk geen zicht op hoeveel mensen dit gedaan hebben, maar aan de reacties van de mensen te merken gaan we er vanuit dat een significant aantal mensen thuis hebben gekeken of ze ervoor in aanmerking kwamen”, geeft Hans Bussink, welzijnsmedewerker van MeerVoormekaar aan. 

In het tweede weekend konden er door storingen op de site van het UWV maar een beperkt aantal aanvragen worden ingediend. Van de geïnteresseerden zijn telefoonnummers genoteerd en er is toen besloten om nog een extra dag in te lassen om ook deze mensen te kunnen helpen. De UWV-storing heeft er ook voor gezorgd dat de periode voor het indienen van de aanvragen werd verlengd tot 5 mei. Hierdoor zijn er zelfs nog vrijwilligers bij enkele mensen thuis geweest, zodat de aanvraag net voor de sluiting alsnog kon worden ingediend. 

Naast de 33 mensen die in de bibliotheek zijn geweest, zijn er in de gemeente Wijchen 1700 flyers verspreid. Hoeveel aanvragen dit in totaal heeft opgeleverd blijft gissen, maar al met al is het een zinvolle actie geweest. Niet alleen voor de inwoners, maar ook door de mooie samenwerking van de Bibliotheek, SchuldHulpMaatje, Voedselbank Wijchen, Diaconie, FNV en ‘De Koepel’.