Marinka Nooteboom
Marinka Nooteboom Foto's: Dennis Vloedmans

“Het was nooit mijn intentie om in het bedrijf te gaan werken"

Wijchense vrouwen aan de top: Marinka Nooteboom

In deze rubriek spreken we vrouwen die aan de top staan van een bedrijf of organisatie. Hoe zijn deze vrouwen aan de top gekomen? Deze week spreken we met Marinka Nooteboom. Ze is algemeen directeur van de Koninklijke Nooteboom Groep in Wijchen. Daarnaast is ze uitgeroepen tot Zakenvrouw van het jaar 2022.

Door Romy Vogel


Het bedrijf Nooteboom is dan ook in 1881 opgericht in Ketel, bij Rotterdam. De opa van de opa van Marinka is begonnen met het bedrijf, wat betekent dat Marinka de vijfde generatie is die binnen het bedrijf werkt. In 1881 bestonden er nog geen vrachtwagens die zware trailers trokken, maar was het bedrijf gespecialiseerd als smederij en wagenmaker. Later in 1953 is het bedrijf verhuisd naar Utrecht.

“Ik kan mij nog herinneren dat ik als klein meisje rondliep en over de trailers klauterde in de fabriek. Al snel kwamen ze op die locatie ook vierkante meters te kort en zo zijn we uiteindelijk met het bedrijf naar Wijchen verhuisd eind jaren ’70. Mijn vader heeft dit pand toen gebouwd.”

Wilde je vroeger al werken in het bedrijf dat jouw familienaam draagt?

“Het was nooit mijnintentie om in het bedrijf te gaan werken. Sterker nog, ik heb heel iets anders gedaan voordat ik begon binnen dit bedrijf. Ik werkte namelijk als adjunct-directeur bij een bank. Wat ik wel altijd al interessant vond, was het kijken naar de cijfers van een bedrijf. Dat deed ik toen tijdens mijn werk als bankier namelijk ook. Maar er moest toch wel meer zijn dan het leven van een bankier? In 2007 heb ik daarom mijn ontslag ingediend bij de bank waar ik werkte en ben toen negen maanden gaan reizen. Ik ben in landen geweest als Argentinië en Chili. Daar realiseerde ik me dat het toch wel leuk is om iets meer van het bedrijf te weten; je hoeft ook niet  je afkomst te verloochenen, maar ik wilde ook niet in de schaduw van de vorige generatie staan. Toen ik terugkwam van het reizen in 2008, heb ik bij de vorige algemene directeur (die overigens geen familielid was) een soort stage geregeld. Ik wist wel wat er gebeurde in het bedrijf, maar het besef dat je iets ziet ontstaan van een idee tot product vond ik zo mooi. In de financiële sector zie je dat niet. Er komt bij het bedrijf een plaat van staal binnen, dat wordt aan alle kanten bewerkt en er rolt een trailer naar buiten met nota bene mijn eigen achternaam erop. Toen bedacht ik dat ik graag commissaris wilde worden binnen het bedrijf. Ik heb daar dan ook een opleiding voor afgerond. In oktober 2010 werd ik commissaris en een tijd later zei ik tegen mijn vader dat ik zes maanden wilde meewerken als algemeen directeur. Inmiddels zijn die zes maanden al 12 jaar geworden.”

Als je dit werk niet had gedaan, had je dan ook voor een baan in de techniek gekozen?

“Ik denk het niet, omdat ik verder geen technische opleiding heb gehad. Terwijl er genoeg andere functies zijn voor niet-technische mensen binnen een technisch bedrijf. We hebben samen met andere technische bedrijven uit Wijchen en de gemeente het programma Spark opgezet. Hiermee hopen we dat jongeren hun blik verbreden en kiezen voor de techniek.”

Een baan in de techniek zien veel mensen nog als een soort werk in een mannenwereld. Hoe kijk jij hier tegenaan?

‘Ik heb me daar eigenlijk nooit echt zo mee beziggehouden. Als je de kwaliteiten bezit om het te doen, waarom zou je het dan laten liggen? Mensen denken nog wel eens dat de techniek een mannenwereld is, maar er zijn zoveel verschillende mogelijkheden binnen het bedrijf. We zouden het juist heel erg leuk vinden als er meer vrouwen binnen het bedrijf zouden komen werken.”

Wat vind je zo leuk aan je werk?

“Iedere dag weer een beetje beter te worden dan gisteren. Ik ben er heilig van overtuigd dat we nog een hoop kunnen bereiken. De wereld verandert heel snel en we moeten er iedere keer op anticiperen. Je aanpassingsvermogen is ook groter geworden.”

Je bent in 2022 uitgeroepen tot zakenvrouw van het jaar, wat vind je daarvan?

“Ik werd overdonderd en had ook geen idee wat me te wachten stond. Ik heb er ook echt heel veel van geleerd omdat ik meer met de pers te maken kreeg en meer in beeld kom als het ‘gezicht van’. Het is een waanzinnig compliment voor mezelf, maar nog veel meer voor het bedrijf en de medewerkers.”

Heb je nog dromen op werkgebied?

“Och, ik heb er nog zoveel! Duurzaamheid staat bij ons hoog op het lijstje. Zo zijn we aan het kijken hoe we dit hele pand in het energielabel A kunnen krijgen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er een goede verdeling van het personeelsbestand komt. En ik denk dat er nog heel veel valt te automatiseren in het licht van productieprocessen, zodat het zware werk nog meer overgenomen kan worden door robots. Er is nog genoeg te doen. Als ondernemer ben je eigenlijk nooit klaar met dromen binnen het bedrijf.”

Afbeelding