De straatnamenwijk Huurlingsedam en cijferwijk Kerkeveld vanuit de lucht
De straatnamenwijk Huurlingsedam en cijferwijk Kerkeveld vanuit de lucht Frank Flydrone

Waarom er in Wijchen geen wijken met cijfers bijkomen

Algemeen

In juni wordt er gestart met het bouwrijp maken van fase 4A van de wijk Huurlingsedam. In dit gebied moeten er nieuwe straatnamen worden toegekend. Maar waarom heeft de ene wijk in Wijchen eigenlijk straatnamen en de andere wijk cijfers?

Door Romy Vogel

Volgens de gemeente is het benoemen van openbare ruimten noodzakelijk voor de vindbaarheid van gebouwen, voorzieningen en gebieden binnen de nieuwbouwlocatie. In het kader van de wet BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) is het noodzakelijk om de straatnamen vast te stellen voordat de eerste omgevingsvergunning wordt verleend.

De wijk Huurlingsedam bestaat sinds 2014. Tijdens de bouwperiode van fase 1 is ervoor gekozen om alle straatnamen in het thema (oude) beroepen en ambachten te benoemen. Bewoners van fase 1, 2 en 3 kregen de mogelijkheid om mee te denken over straatnamen. Hier werd enthousiast op gereageerd. Daarom heeft de gemeente ervoor gekozen om de overige inzendingen mee te nemen naar fase 4A. Daar werd weer een selectie uit gemaakt. Fase 4A wordt gevuld met de straten: Timmerman, Gouvernante, Kastelein, Coupeuse, Heelmeester, Wagenmaker, Vroedvrouw, Koperslager, Scharensliep, Opperman, Metselaar en Herbergier.

Cijfers of namen

Maar hoe kan het dat de ene wijk gebruik maakt van straatnamen en de andere wijk van cijfers om straten aan te duiden? De gemeente wist niet meer precies waarom er ooit begonnen is met het toekennen van straatnummers in plaats van straatnamen. “Deze zogenaamde ‘Amerikaanse schrijfwijze’ wordt in Nederland maar door weinig gemeenten toegepast. Voor zover wij weten zijn er naast Wijchen nog ongeveer vijftien andere gemeenten, waaronder Nijmegen. Wijchen is hier waarschijnlijk begin jaren ’70 (in de wijk Aalsburg) mee begonnen in navolging van Nijmegen”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Cijferwijken niet praktisch

Voor de meldkamer van de politie is het moeilijker wanneer de straatnaam in een wijk gelijk is. Zo kan de meldkamer lastiger aan de patrouillerende agent doorgeven dat er op het kruispunt van zo’n wijk bijvoorbeeld een ongeluk is gebeurd. Dit is een van de redenen geweest dat er werd geadviseerd aan gemeenten om niet meer te kiezen voor genummerde straatnamen.

Het college van Wijchen heeft ongeveer in diezelfde periode (2015-2018) al aangegeven af te willen van de straatnummering omdat gebleken is dat dit de vindbaarheid van straten/adressen niet altijd ten goede komt. Bovendien wordt een straatnummer vaak als onpersoonlijk ervaren. Dus los van de BAG-perikelen was al besloten om in nieuwe wijken geen straatnummering meer toe te passen. Volgens een woordvoerder van de gemeente zullen ambtenaren het college dus altijd adviseren om geen (nieuwe) straatnummering meer toe te passen. 

Omswitchen veel gedoe

Het wijzigen van alle bestaande adressen met straatnummers in straatnamen was echter geen optie, zo zegt de woordvoerder van de gemeente. “ In Wijchen gaat het in totaal om bijna 10.000 adressen. De bewoners van die adressen verhuizen dan allemaal administratief. Gedeeltelijk (binnen de overheid) worden deze adreswijzigingen automatisch verwerkt. Maar alle persoonlijke en zakelijke relaties moeten door de bewoners van deze adressen zelf worden geïnformeerd. Onder de bewoners zit ook een groot aantal bedrijven, bijvoorbeeld op Bijsterhuizen. De ervaring leert dat dit een enorme administratieve klus is, dat het kosten met zich meebrengt en het vaak maanden duurt voordat instanties de wijzigingen hebben doorgevoerd in hun eigen administraties. Daarom zijn we vanuit de gemeente altijd terughoudend met het wijzigen van adressen.”

De Huurlingsedam kan in ieder geval nieuwe straatnamen verwachten. Nieuwe bewoners wonen straks niet op Huurlingsedam 3070, maar aan ‘de Kastelein’.