De leegstaande bedrijfshal van Tolo
De leegstaande bedrijfshal van Tolo ©WWW

Eerste huizen op verloederd industriegebied in de maak

Nieuws

Het is een doorn in het oog voor veel Wijchenaren: de Kraanvogelstraat. Het gebied ziet er niet kiesch uit en bestaat uit een ratjetoe van leegstaande panden, woningen en nieuwe bedrijven. Maar er gloort hoop. De gemeente liet vorige week weten dat er een concreet en haalbaar plan ligt voor de realisatie van 64 woningen. 

Door Lars Regeer

Het Kraanvogelgebied is op zijn zachtst gezegd niet het schoonste stukje Wijchen. Nieuwe en oude panden wisselen elkaar af, hier en daar staat een huis en diverse panden staan leeg, waaronder een verlaten loods van Tolo en het pand waar vroeger bouwmarkt Steeg was gevestigd. Ook de openbare ruimte kan een opknapbeurt gebruiken, zo verraden de losliggende tegels en het onkruid dat hier de kop opsteekt. 

De plannen om het kraanvogelgebied te herontwikkelen liggen er al jaren. In 2009 werd er voorkeursrecht op de panden gevestigd en een paar jaar later lag er zelfs een concreet plan, maar dat ging weer terug in de la omdat het niet meer aansloot bij de woonbehoefte en de omgeving behoorlijk was veranderd. 

Nadat de nieuwe gebiedsvisie in juni van 2020 met veel enthousiasme werd omarmd door de politiek, bleek snel doorpakken echter een behoorlijke opgave. Doordat er veel panden met veel verschillende eigenaren in het gebied zijn gevestigd, duurde het lang om tot overeenstemming te komen. 

Begin vorig jaar kwam er schot in de zaak, toen liet de gemeente weten dat zij in verregaande onderhandeling was met een aantal projectontwikkelaars. Twee van die projectontwikkelaars, Adrie Spanjaards en Van de Klok, hebben nu een haalbaar plan bij de gemeente ingediend. Zij zijn van plan om de huidige bebouwing aan de Kraanvogelstraat 7 tot en met 15 te slopen en hier 64 woningen te bouwen. Het gaat om 32 appartementen en 32 woningen die aan de straat grenzen. Hiervan zullen 43 woningen aangeboden worden als betaalbare koop (max. 355.000 euro) of middeldure huur. 21 huizen zullen in de vrije sector worden aangeboden. 

De verkavelingstekening van de nieuwe Kraanvogelstraat

“Dat dit plan er nu ligt is een goede zaak”, laat projectontwikkelaar Adrie Spanjaards weten. “Zowel voor de buurt als de winkeliers is het een frustrerende periode geweest, zij hebben lange tijd tegen een verpauperde omgeving aangekeken.” De projectontwikkelaar is al jaren bezig om op deze locatie te gaan bouwen. Circa vijftien jaar geleden, diende hij een plan in voor appartementen en winkels. Had hij daar nu nog wat aan? “Nee, het is een compleet nieuw plan geworden, een plan dat aansluit bij de huidige woonbehoefte.” 

Ook wethouder Geert Gerrits is blij met deze eerste stap. “Met deze 64 nieuwe woningen spelen we in op de grote vraag naar nieuwe woningen. Daarnaast zorgt deze ontwikkeling voor een verbetering van de kwaliteit en veiligheidsbeleving. Ik hoop en verwacht dat deze eerste stap gaat zorgen voor meer plannen in dit gebied. Zo zijn we ook al in gesprek over een project met sociale huurwoningen ten zuiden van de Kraanvogelstraat.” 

De ontwikkelaars werken het bestemmingsplan momenteel verder uit. Het streven is om het ontwerpbestemmingsplan voor de zomer ter inzage te leggen. Als alles meezit, kan de verkoop en realisatie in 2024 starten. 

Volgende week woensdag 24 mei is er een inloopbijeenkomst voor geïnteresseerden, deze begint om 16.30 uur en vindt plaats in Zaal Verploegen. Aanmelden hiervoor kan via www.dekraanvogel-wijchen.nl

Project Kraanvogel 

In het Kraanvogelgebied zullen in totaal tweehonderd woningen verrijzen. Het moet een gevarieerde buurt worden met huurwoningen, betaalbare woningen en vrije sectorwoningen. Het project bestaat uit twee fases. Tijdens de eerste fase van het project wordt het industriegebied aan de Kraanvogelstraat herontwikkeld tot een wijk met honderd woningen. De tweede fase, bestaande uit eveneens honderd woningen, beslaat het gebied aan de Kruisbergseweg. Aan deze weg zijn meerdere bedrijven gevestigd. Of deze zullen blijven of ergens anders naartoe moeten verhuizen, is nog niet bekend.