Een vrijwilligster voor het graffitiwerk van Moris
Een vrijwilligster voor het graffitiwerk van Moris Foto: Henk Hutting

Wereldwinkel feestelijk heropend

Algemeen

De Wijchense Wereldwinkel is al jarenlang een bekend beeld in het Wijchense winkelbestand als verkooppunt van kunstartikelen uit derde wereldlanden en van Fairtrade producten. Afgelopen zaterdag werd de winkel heropend nadat deze een flinke opknapbeurt heeft gekregen. 

Door Henk Hutting

De afgelopen maanden heeft de winkel een opfrisbeurt gekregen, onder andere door een andere indeling van de verkoopartikelen en vooral de aankleding van de winkel. Dit zeker ook door de Wijchense graffiti artiest Moris die een prachtige afbeelding op een van de wanden heeft aangebracht, echt een eyecatcher als je de winkel binnenkomt.

Hoewel de winkel al enige tijd weer in gebruik is, werd afgelopen zaterdag de officiƫle opening gevierd. Henk van Haeften, een van de stuwende krachten, hield de openingstoespraak, waarin de doeleinden, verkoop van eerlijke producten uit derde wereldlanden, werden benadrukt waarbij de opbrengst ten goede komt aan goede doelen in deze landen. Dit alles wordt gedaan door vrijwilligers.

Het bekende kunstenaarsechtpaar Adelheid en Huub Kortekaas boden de winkel een kunstwerk aan, voorstellende een kiemplant. Huub gaf in een enthousiast betoog de betekenis hiervan aan, namelijk de verbinding van de mens met de aarde.

Burgemeester Renske Helmer benoemde ook het belang van het bestaan van deze winkel voor Wijchen, waarna Henk Campschroer, een van de steunpilaren van de winkel, de Zilveren Draagspeld van de Gemeente Wijchen ontving voor zijn inzet in en voor deze winkel en voor de Kerngroep Fairtrade Gemeente Wijchen. Verder is hij vrijwilliger bij het Parnassuskoor Wijchen en bij de leefbaarheidsgroep Wijchen Noord. Ook zijn vrouw werd niet vergeten, zij ontving een prachtig boeket bloemen. De feestelijke bijeenkomst werd muzikaal ondersteund door de Wijchense band Jukebox Driestroom.

Na de opening werden de aanwezigen getrakteerd op een mini gebakje met logo van de winkel en een drankje en hartig hapje.

Henk van Haeften aan het woord
Henk Campschroer ontvangt de Zilveren Draagspeld van de burgemeester, links zijn echtgenote
Adelheid Kortekaas bij de kiemplant in de Wereldwinkel