De A50 ter hoogte van Niftrik
De A50 ter hoogte van Niftrik Frank Flydrone

Vier voorzieningen te dicht op drukke weg

Algemeen

Het sportpark van SC Woezik, een kinderdagverblijf in de Saltshof, sportpark de Eik in Niftrik en woonzorgboerderij de Hagert liggen te dicht op een drukke weg. Hierdoor liggen zij in een gebied met vervuilde lucht die niet voldoet aan de hernieuwde eisen van de GGD. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeksjournalistieke platform Investico, dat begin mei een kaart publiceerde van meer dan achthonderd voorzieningen die te dicht op een drukke weg liggen. 

Door Lars Regeer

De GGD kwam onlangs met hernieuwde richtlijnen naar buiten op het gebied van luchtkwaliteit. Hierbij keek de GGD naar de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens de Europese normen voldoet de luchtkwaliteit wel aan de eisen. De GGD noemt dit echter een ‘politieke compromis’. Volgens de Gemeentelijke Gezondheidsdienst verhoogt vervuilde lucht de kans op luchtwegaandoeningen zoals COPD, astma en longkanker. 

Politieke vragen

Raadslid Pepijn Oomen (GroenLinks) vroeg tijdens de commissievergadering van afgelopen donderdag aan het college of zij op de hoogte zijn van het onderzoek, voornemens zijn om maatregelen te nemen en of er in de toekomst rekening zal worden gehouden met de afstand van dit soort voorzieningen ten opzichte van drukke wegen. Wethouder Twan van Bronkhorst liet weten dat B&W kennis had genomen van het onderzoek maar geen actie gaat ondernemen. “We zien geen noodzaak om maatregelen te nemen. De snelheid op snelwegen is al teruggebracht naar honderd kilometer per uur. Bij de ontwikkeling van toekomstige wijken houden we rekening met de afstand van dit soort voorzieningen tot drukke wegen.”