Wethouder Nick Derks en scholieren van het Maaswaal College lanceren SPARK!
Wethouder Nick Derks en scholieren van het Maaswaal College lanceren SPARK! Wijchens Weekblad Wegwijs

Nieuw platform SPARK! maakt jongeren warm voor techniek

Algemeen

Om jongeren op een laagdrempelige manier meer uitleg te geven over de technieksector is  het platform SPARK! gelanceerd. Op dit platform kunnen jongeren en hun ouders terecht voor informatie en inspiratie over werken in de techniek. Tijdens de opening vanmiddag werd uitgelegd wat zij doen en kon op een speelse manier kennis worden gemaakt met de technieksector.  

Door Lars Regeer

Het platform SPARK! is een initiatief van de bedrijven Berko, Modderkolk, Lagusski, Nooteboom en Eromesmarko, de gemeente Wijchen en het Maaswaal College. Samen hebben zij hetzelfde doel voor ogen: leerlingen uit groep 7 en 8 en de middelbare school samen met hun ouders kennis laten maken met techniek. Dat gaan zij doen door online informatie te verstrekken en evenementen en open dagen te organiseren. 

De officiële opening van SPARK! vond plaats in het Techno Forum. In dit gebouw zullen meerdere technische bedrijven zich vestigen waardoor de onderlinge samenwerking zal verbeteren. Vertegenwoordigers van de aangesloten bedrijven, de gemeente Wijchen, het Maaswaal College en geïnteresseerden waren aanwezig bij de officiële start van het platform. 

Simon de Luij van installatiebedrijf Modderkolk sprak van een mooie samenwerking tussen bedrijfsleven, gemeente en onderwijs. “Met SPARK! hebben we elkaar goed weten te vinden. We staan met alle partijen met de neuzen dezelfde kant op, dat is in het verleden weleens anders geweest. Ook is dit concept anders dan eerdere initiatieven. Vroeger gingen we uit van het bij elkaar brengen van zoveel mogelijk bedrijven. Het probleem daarmee is dat er een paar kartrekkers zijn en de rest achterover gaat leunen. Wat we nu doen is met een kleine groep écht meters maken. Dat wil niet zeggen dat we dit idee voor onszelf willen houden. Andere bedrijven mogen juist aansluiten. Ze mogen dat ook SPARK! noemen en onze website gebruiken, maar dit dienen ze wel met een eigen kleine club te doen, zodat ze volledig toegewijd zijn.” 


Wethouder Nick Derks aan het woord 

Wethouder Nick Derks (economie en onderwijs) blikte tijdens de lancering terug op waar het begon: op een koude decemberdag in 2021, toen de gemeente in gesprek ging met het bedrijfsleven en het onderwijs over het tekort aan personeel in de technieksector en dat veel leerlingen niet de juiste studiekeuze maken voor het hoger onderwijs. “Sindsdien hebben we vele gesprekken gevoerd over hoe we dit het beste kunnen aanpakken. Dat het platform er nu is, doet mij goed. Ik ben trots op de lokale bedrijven en het Maaswaal College. SPARK! staat er; een voertuig om meer leerlingen te interesseren voor techniek.”

Vervolgens was het aan de wethouder om de lancering te verzorgen. Dat deed hij samen met leerlingen van het Maaswaal College door op een rode knop te drukken waarna een introductievideo werd getoond.

Na de film konden de aanwezigen kennismaken met de technieksector via een escaperoom. Door technische opdrachten uit verschillende disciplines binnen de tijd goed uit te voeren, konden zij zichzelf hier weer uit bevrijden. De escaperoom, die in samenwerking met leerlingen van het Maaswaal College is ontwikkeld, viel in de smaak. Het liet tevens zien waar het platform voor staat: jongeren op een laagdrempelige manier in aanraking laten komen met de technieksector zodat zij een betere beroepskeuze kunnen maken.

De website van SPARK! is sinds vandaag in de lucht. Meer informatie over dit project vind je op www.sparkwijchen.nl of bekijk de video hieronder ter introductie. 


Tom Kokke van het bedrijf Berko spreekt de genodigden toe
Simon de Luij van Modderkolk sprak van een mooie samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs
In de escaperoom konden diverse technische opdrachten worden uitgevoerd