Prins Fred d'n Urste en zijn gevolg
Prins Fred d'n Urste en zijn gevolg Foto: Elaine Fotografie

Nieuwe prins carnaval Fred d’n Urste stelt zich voor

Verenigingen

Afgelopen zaterdag werd, tijdens het 11/11 spektakel, onthuld dat Fred Vijge de nieuwe prins van het Urnerijk wordt. De Wegwijs sprak hem een dag later in zijn stamkroeg Café Zus voor een introductie.

Door Matthijs Loermans

Fred is 57 jaar, getrouwd met Petra en de vader van Sam en Fleur. Sinds 15 maanden is er zelfs een eerste kleinkind: Joya. “Een gelukkige opa”, zegt hij zelf. Oorspronkelijk uit het Limburgse Weert maar inmiddels al ruim 37 jaar woonachtig in Wijchen en net zo lang werkzaam in de ambulancezorg. Hij is sinds 7 jaar voorzitter van Zus ½, de carnavalsclub vanuit Café Zus en in die hoedanigheid betrokken bij het Wijchense carnavalsleven. Fred hoefde niet lang na te denken toen hij gevraagd werd prins carnaval te worden. Sterker nog, hij was al een aantal jaar zelf campagne aan het voeren om zijn naam in de hoed te krijgen. Lachend: “Vanuit Zus ½ probeer ik al een aantal jaar te zorgen dat mijn naam valt en ik ben ook weleens benaderd door oud-prinsen met de vraag of het niet iets voor mij zou zijn dus toen ze me eindelijk vroegen zei ik gelijk volmondig ja. Een ware eer en een droom die uitkomt. Als oorspronkelijke Limburger zit het carnaval bij mij echt in de haarvaten.” Dat was in het begin wel even wennen. “Toen ik hier in Wijchen voor de eerste keer carnaval ging vieren zat er in Zus vier man personeel en tien gasten aan de bar. Dat schoot niet op, ik was zo weer thuis. Inmiddels hebben we met Wijchen Op De Mert in het weekend de tent helemaal vol.”

Fred wordt bijgestaan door zijn pages Katinka Viester en Michelle Gerrits en zijn adjudanten Alex Straver en Michiel Coenen. Die keuze was ook niet moeilijk. “Ik trek eigenlijk de carnavalsclub hier een beetje leeg”, zegt hij lachend. “De eerste keuze was gelijk voor Katinka, een partyanimal pur sang. Die had ik al jaren op het oog mocht ik ooit prins worden. De tweede page is Michelle. Die heeft altijd tegen mij gezegd ‘als jij ooit prins wordt, denk dan alsjeblieft aan mij want het is mijn droom om page te worden’, dus als hiermee mijn droom uitkomt dan moet ik die van haar ook laten uitkomen. Adjudant Alex is echt mijn maat met wie ik al jaren feestvier en hier bij Zus achter de bar sta en dan tot slot Michiel Coenen, medeoprichter van Zus ½.”

Fred heeft gekozen voor een bijzonder thema: Het liefdesjoar. Met de nadruk op joar want zodra uw verslaggever van dienst per ongeluk “liefdesjaar” zegt wordt deze gelijk gecorrigeerd. Fred: “Nee nee, niet jaar: joar. We zijn hier wel in Wijchen hé”, zegt hij met een knipoog. Het joar heeft een inclusieve insteek en een broodnodige boodschap: De wereld kan op dit moment wel wat liefde gebruiken. Tijdens de onthulling werden er door diverse cupido’s liefdespijlen afgeschoten met daarop dingen die de groep wil uitdragen. “De eerste pijl is voor mensen of kinderen die gepest worden of anderzijds het gevoel hebben er niet bij te horen. Die willen we zeggen dat ze bij ons gewoon welkom zijn. Tijdens de carnaval en daarbuiten. De volgende pijl was om tegen mensen te zeggen dat je mag zijn wie je wil zijn ongeacht hoe je er uit ziet of wat je geaardheid is. In mijn onderscheiding zit ook een regenbooglint dus dat willen we ook echt uitdragen. We mogen echt wel toleranter zijn, meer respect voor elkaar hebben en niet alle negativiteit normaal gaan vinden, zeker in tijden van oorlog. De laatste pijl is voor de liefde. Liefde voor carnaval en voor elkaar, dat gaan we de komende maanden uitstrooien over Wijchen.” 

Als later het interview afgelopen is en we nog even napraten schiet Fred ineens iets te binnen en vraagt hij of de bandrecorder weer even aan mag want hij wil nog iets kwijt. “Dit wil ik echt nog even gezegd hebben en dat doe ik niet om het Urnekabinet dwars te zitten ofzo maar het is eigenlijk wel echt tijd dat er eens een Prinses Carnaval komt. Voor mij is het nu een jarenlange droom die uitkomt en een ontzettende eer dus natuurlijk zei ik ja maar ik denk wel dat Wijchen hier gewoon klaar voor is. Er zijn genoeg enthousiaste vrouwen betrokken bij het Wijchense carnaval.”

Prins Fred d'n Urste