
Scholieren Maaswaal massaal naar het stemlokaal
PolitiekBovenbouwleerlingen van beide locaties van het Maaswaal College mochten afgelopen dinsdag en woensdag hun stem uitbrengen tijdens de scholierenverkiezingen. In het klein werden zo de Tweede Kamer verkiezingen nagebootst, op initiatief van docenten maatschappijleer
Door Matthijs Loermans
Als burgemeester Renske Helmer in haar speech dinsdagmiddag in de aula van de Veenseweg de rol van een burgemeester tijdens verkiezingen uitlegt en het belang van democratie benadrukt hebben bijna de helft van alle “stemgerechtigde” leerlingen hun stem al uitgebracht. Stemgerechtigd wil in dit geval zeggen: ze mogen meedoen aan een replica van de Tweede Kamer verkiezingen die de middelbare school organiseert.
De verkiezingen zijn een samenwerking van beide locaties en deels onderdeel van het Unesco-Studies project. Hierbij wordt tijdens het vak Politiek de werking van onze parlementaire democratie en de politieke besluitvorming bestudeerd. Daarnaast wil de school het belang van het politieke proces benadrukken voor leerlingen. “Dit is van enorme invloed op hun leven en ze zullen hier blijvend mee te maken krijgen in hun verdere ontwikkeling”, aldus Unesco-Studies docente Lotte Baars. Op de Oosterweg locatie zijn alle partijnamen vervangen door kleuren, op de Veenseweg is het stembiljet een kopie van de echte verkiezingen van 22 november. Een bewuste keuze volgens docent maatschappijleer aan de locatie Oosterweg Nazifa Noorzai: “Zo kunnen ze zich richten op de standpunten en de inhoud en worden ze niet teveel beïnvloed door wat ze op TikTok zien of thuis aan de eettafel horen.”
Wat betreft de thema’s die leven onder de jonge kiezers zijn beide locaties redelijk eensgezind: Onderwijs, migratie, klimaat en zelfs het conflict in de Gazastrook komen allemaal voorbij. Er is echter één thema dat de scholierenverkiezingen absoluut domineert: Wel of geen mobieltjes op school toestaan. Een heet hangijzer waar de school zich op dit moment nog over buigt. Na de speech van de burgemeester (bijgestaan door kersverse wethouder onderwijs Martijn Derks), is er in de aula tijd voor vragen en debat. Zodra het mobieltjesverbod voorbijkomt wordt er luid gejoeld. Hoewel de medezeggenschapsraad er officieel nog niet over heeft gestemd zien leerlingen de bui al hangen: “97% procent van de scholieren is tegen en het gaat er alsnog gewoon komen”, moppert er eentje zodra zij de microfoon toegereikt krijgt.
Burgemeester Renske Helmer in de aula van de Veenseweg
Op de Oosterweg locatie wordt ondertussen Noorzai bijgestaan door een clubje enthousiaste leerlingen. Maatschappijleer is hun favoriete vak en ze hebben vrijstelling van lessen gekregen om te mogen helpen met het tellen van stemmen en daarmee de democratie te bewaken. Van achter een tafeltje houden ze goed in de gaten of iedereen zijn stembiljet netjes inlevert. Quinten (15): “Wij wouden graag meehelpen en het is leuk om te doen”.
Later in de week als de stemmen geteld zijn wordt de uitslag langzaam duidelijk. Op de Veenseweg duurt dit langer omdat de school is aangesloten bij het Unesco-Studies project. Officieel wordt de uitslag daarom pas 21 november bekend gemaakt maar zij konden wel al voor deze krant een voerproefje van de uitslag geven: Als we de stemmen daar samenvoegen met die van de locatie Oosterweg dan zijn Forum voor Democratie, GroenLinks-PvdA en de Partij voor de Vrijheid praktisch gelijk geëindigd en komen tot een gedeelde eerste plaats. Daarna volgden VVD en BBB, de rest scoorde beduidend minder.
Als enige winnaar met een afvaardiging in de Wijchense gemeenteraad vroegen we fractievoorzitters Henry Thiemessen (GroenLinks) en Titus Burgers (PvdA) om een gezamenlijke reactie: “Wat een fantastisch nieuws om te horen dat onze partij als winnaar uit de bus is gekomen! Wij willen iedereen bedanken die zich heeft ingezet voor deze simulatie om leerlingen bewust maken te van onze democratie. Dat we deel uitmaken van een top 3 met FvD en PVV is zorgelijk. Aan GroenLinks/PvdA de taak om deze leerlingen te overtuigen dat PVV en FvD groepen Nederlanders uitsluiten en dat is niet hoe Groenlinks/PvdA wil zijn.”
En hoe denken deze twee over een mogelijk mobieltjesverbod op scholen, het belangrijkste thema voor hun jonge kiezers? “Mobieltjes in het klaslokaal is geen goed plan en raden we af. Maar denk ook weer niet te zwart/wit, een landelijk verbod is niet de oplossing. Uiteindelijk moet elke school dit zelf besluiten.”