Martijn Derks opent de schoolbieb met hulp van twee jarige jobben
Martijn Derks opent de schoolbieb met hulp van twee jarige jobben

Basisschool De Viersprong opent schoolbibliotheek

Nieuws

Vorige week donderdag 1 februari opende basisschool De Viersprong haar schoolbibliotheek. Waar eerst alle boeken in de klas stonden, zijn ze nu op één punt af te halen. De bibliotheek midden in de aula moet ervoor zorgen dat kinderen beter en met meer plezier gaan lezen. 

Door Lars Regeer

De bibliotheek werd in aanwezigheid van alle leerlingen en leerkrachten van de school geopend door wethouder Martijn Derks, die symbolisch het lint doorknipte. Dat deed hij samen met twee jarigen en voorleeskampioen van de school Roos-Vlinder, die even daarvoor had voorgelezen uit een van haar favoriete sprookjesboeken.

De schoolbibliotheek komt voort uit het leesoffensief. Het leesoffensief is een plan van Bibliotheek Wijchen, De Eerste Stap, gemeente Wijchen, Pro College Wijchen, Kinderdagpaleis, Kans & Kleur en het Maaswaal College om het leesplezier en de leesvaardigheid onder de jeugd te bevorderen. Dat doen ze onder andere door voorleescoördinatoren aan te stellen en kleine bibliotheken in te richten op scholen en kinderopvanglocaties.

Bij de Viersprong hebben de leescoördinatoren Silvana Hoogveld en Ilse van de Vondervoort de handschoen opgepakt om het leesonderwijs een impuls te geven. Zij hebben de oude boekencollectie opgeschoond en met hulp van Marieke Kokshoorn van Bibliotheek Wijchen nieuwe titels aangeschaft. Een vaste vrijwilligster, Bénine, zal de bibliotheek gaan beheren. Zij leent de boeken uit aan de kinderen, ordent deze en denkt mee over hoe het lezen nog leuker wordt voor de kinderen. “Voorheen had iedere klas zelf een voorraad boeken. Doordat we nu één centraal punt hebben, is het voor de kinderen mogelijk om alle boeken die we in bezit hebben te lezen en kunnen ze makkelijker doorstromen naar een hoger niveau”, vertelt Van de Vondervoort. “Laatst kwam er al een leerling naar mij toe die blij was dat hij ‘hogere boeken’ kon pakken.” 

De school probeert op allerlei manieren het lezen onder de leerlingen te bevorderen. De voorlees-podcast van meester Bart is een waar succes en op de achtergrond zijn er ideeën om een voorleeswedstrijd te organiseren gebaseerd op ‘The Masked Singer’.


V.l.n.r. Marieke Kokshoorn van Bibliotheek Wijchen, vrijwilligster Bénine, taalspecialisten Ilse van de Vondervoort en Silvana Hoogveld en wethouder Martijn Derks

Schoolboekenkast 
Door een creatief idee van de docentes blijft ook een deel van de afgeschreven boeken in ere. Van de Vondervoort: “Ieder boek hebben we zeker wel vijf keer in onze handen gehad om te kijken wat we ermee zouden doen. Terwijl we hiermee bezig waren kwamen we op het idee om een mini-bieb bij het schoolhek te plaatsen. Hier kunnen kinderen uit de wijk een boek meenemen. Zo krijgen oude boeken een nieuw leven en dragen ze ook thuis bij aan meer leesplezier.”

Het Leesoffensief is bekostigd middels een eenmalige subsidie; per school is 9000 euro beschikbaar gesteld door het Rijk. Toch heeft de docente er vertrouwen in dat de schoolbibliotheek op lange termijn blijft bestaan. “We hebben een super enthousiaste biebvrijwilligster en met ons eigen schoolbudget kunnen we blijven investeren in nieuwe titels.” Op andere scholen heeft het zijn effect al bewezen; waar een schoolbibliotheek werd geïntroduceerd scoorden leerlingen beter op leesvaardigheid en nam hun leesmotivatie toe. In Wijchen zijn er inmiddels tien basisscholen en het Pro College bezig om een schoolbibliotheek op te zetten. Zij worden hierbij begeleid door de bibliotheek.

De afgelopen weken konden de boeken op school al geleend worden en dat werd door leerlingen en leerkrachten van alle groepen gretig gedaan. Zo ook door Klaas uit groep 5. Hij heeft al meerdere boeken uit de nieuwe bieb verslonden. “Ik vind het hele leuke boeken. De boeken die ik leuk vind zijn heel dik en dan kan ik er lekker lang in lezen!”