De Dar komt handen tekort om het GFT-afval op te halen
De Dar komt handen tekort om het GFT-afval op te halen

Personeelstekort Dar ligt GFT-inzameling in de weg

Nieuws

Vanwege een tekort aan personeel zal het Dar niet lukken in de zomer van 2024 wekelijks afval op te halen. Het afvalverwerkingsbedrijf komt handen tekort achter het stuur van de wagens, een trend die in meer sectoren te zien is. 

Door Matthijs Loermans 

Voor 2024 heeft Dar de gemeenten twee opties voorgelegd: of het hele jaar een wekelijkse inzameling van gft of het hele jaar tweewekelijks. In het verleden werd in de zomerperiode het GFT-afval vaker opgehaald maar dit is niet meer mogelijk. Wethouder afval Twan van Bronkhorst was nog niet bereid een reactie te geven. In de loop van de week zal de gemeente met een persbericht komen waarin bekend wordt welke keuze zij hebben gemaakt. De verwachting is dat zij, net als de meeste andere gemeenten die Dar bedient, zullen kiezen voor tweewekelijks inzamelen.

Dit probleem speelde vorig jaar ook al, toen lukte het de Dar maar met moeite de bezetting bijtijds rond te krijgen. “Toen hebben we met kunst-en-vliegwerk de roosters rond gekregen, door medewerkers van andere afdelingen te halen. Dat zorgde wel voor een hoge werkdruk en veel ziekteverzuim”, aldus Jeroen Vrolijks, manager Klant en Advies bij de Dar in De Gelderlander. De organisatie is echter wel volop bezig met het werven van nieuw personeel en zet daar ook moderne middelen voor in: Een rondgang langs de vacaturewebsite van Dar wijst uit dat er nog diverse functies voor chauffeurs en medewerkers buitenruimte openstaan en dat er zelfs rechtstreeks via WhatsApp gesolliciteerd kan worden. Voor nu wil de organisatie niet reageren op wat dit tekort gaat betekenen voor de inwoners van Wijchen: “Met de gemeente Wijchen is afgesproken dat we vragen over dit onderwerp na de besluitvorming en het persbericht beantwoorden. Voor nu zie ik dus geen mogelijkheid om hierover het gesprek aan te gaan”, laat hij weten.

Martijn Verharen van Kernachtig Wijchen is niet te spreken over de situatie: “Erg teleurstellend. Wij zijn als gemeente gewoon klant van de Dar en ook aandeelhouder. Dat zij nu al zeggen het niet rond te krijgen is onbegrijpelijk. Natuurlijk willen we allemaal met vakantie maar dit is alsof een ijscoman besluit in de zomermaanden er tussenuit te gaan.”

Uiteindelijk ligt de beslissing bij het college. Zij hebben zich afgelopen dinsdag gebogen over het voorstel van de Dar en zullen hun besluit in de loop van deze week bekendmaken. In de Wegwijs van volgende week zullen zowel wethouder van Bronkhorst als Jeroen Vrolijks uitgebreid reageren op wat deze situatie gaat betekenen voor de inwoners van Wijchen.