Jan en Bets Heurkens
Jan en Bets Heurkens

Israëlische onderscheiding voor verzetshelden uit Nederasselt en Batenburg

Nieuws

Vandaag wordt aan zes oud-inwoners uit Nederasselt en Batenburg de Yad Vashem uitgereikt door Israël. Deze hoge Joodse onderscheiding wordt gegeven aan mensen die vaak met gevaar voor eigen leven Joodse mensen hebben geholpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Door Lars Regeer

In Eindhoven zullen vandaag de nazaten van de familie Heurkens de bijzondere onderscheiding in ontvangst nemen. Zij nemen deze in ontvangst voor het echtpaar Jan en Bets Heurkens uit Nederasselt, diens ouders Herman en Nel Heurkens-van Haren uit Nederasselt en zwager en zus Adriaan en Tonnie van Boxtel-Heurkens uit Batenburg (Lienden). De Yad Vashem wordt aan hen uitgereikt omdat zij voor twee Joodse kinderen van de familie Ornstein uit Amsterdam in 1944 tot de bevrijding het onderduikadres zijn geweest. Dankzij de inzet van de familie Heurkens hebben zij de holocaust overleefd. De Yad Vashem-onderscheiding werd aangevraagd door de kinderen van de onderduikers.

Jan Heurkens moest het verzetswerk met zijn leven bekopen. Na een overval op het bevolkingsregister van Mierlo op 11 februari 1944 en het distributiekantoor van Geldrop op 17 april 1944 moest Jan onderduiken. Na een maand in de luwte te hebben geleefd, besloot hij op 22 mei zijn vrouw te verrassen op haar verjaardag. De Duitse SD bleek echter al een week lang te posten in het hotel tegenover het huis van Jan en Bets en nam hem in gevangenschap. Op 9 augustus 1944 werd hij geëxecuteerd in Vught. Ter nagedachtenis staat zijn naam vermeld op het Nationaal Monument op de Fusilladeplaats. Ook zijn er twee straatnamen naar hem vernoemd, een in zijn geboorteplaats Nederasselt en een in Geldrop, waar Jan werkzaam was op het gemeentehuis als ambtenaar.