Leo Bijmans en Ber van Haren in de Oude Toren te Balgoy
Leo Bijmans en Ber van Haren in de Oude Toren te Balgoy

Nationale Monumentendag in Wijchen

Historie

Afgelopen zaterdag en zondag waren in Wijchen en kerkdorpen de monumenten te bezoeken die op de agenda van de site van Open Monumentendag Wijchen stonden vermeld.

Door Henk Hutting

Hierbij zat ook de St. Antonius Abtkerk in het centrum van Wijchen. Velen zullen er vaak achteloos aan voorbijlopen, nu was deze geopend waarbij vrijwilligers uitleg gaven over de kerk en zijn geschiedenis.

Achter in de kerk was een kleine expositie van voorwerpen die vooral in het verleden werden gebruikt. Nog meer hiervan was te zien op de zolder van de kerk, waarbij vrijwilligsters uitleg gaven over de herkomst en betekenis van de voorwerpen. Zo blijkt dat veel jongeren nu weer rozenkransen kopen en omhangen als sieraad. Veel jongeren zullen zich verbazen over wat allemaal hier te zien is, voor veel ouderen is het een herinnering aan wat ze vroeger zelf hebben gezien en waarvoor deze voorwerpen werden gebruikt. Wat jammer is dat de zolder alleen per trap is te bereiken, wat voor veel ouderen een bezwaar kan zijn.

In de kerk werden Gregoriaanse gezangen ten gehore gebracht door leden van het mannenkoor Soli Deo Gloria. Dirigent Koos Leemker gaf in het kort uitleg over het ontstaan en betekenis van deze gezangen. Voor in de kerk stond Wim Claassen, hij maakt gebrandschilderde ramen en gaf hiervan een demonstratie. Wim is in zijn werkzame leven timmerman geweest, na zijn pensioen zocht hij een hobby. Via de Stadshobbywerkplaats Nijmegen kwam hij op het idee om gebrandschilderd glas te gaan maken. 


Wim Claassen demonstreert hoe je gebrandschilderde ramen maakt

In Balgoij was de Oude Toren te bezichtigen. Vrijwilligers Leo Bijmans en Ber van Haren gaven hier uitleg over de toren en zijn geschiedenis. In de hal van de toren was een expositie over het parochieleven van vroeger in Balgoij.

De belangstelling op deze dag leek wat te worden geremd door het warme, zonnige weer, waardoor velen mogelijk een andere tijdsbesteding zochten.

Wim Claassen gaf een demonstratie