Burgemeester Helmer plaatst de foto van de keten tussen de andere ketens
Burgemeester Helmer plaatst de foto van de keten tussen de andere ketens ©Dick Vogelzang

Balgoijse ambtsketen krijgt plekje in kasteel Wijchen

Historie

De burgemeesterskamer in het kasteel van Wijchen is een pronkstuk rijker: een foto van de ambtsketen van de gemeente Balgoij werd afgelopen maandag in de vitrine tussen de andere ketens gelegd. 

De keten werd overhandigd in burgemeesterskamer op de eerste verdieping van het kasteel. Bij de laatste renovatie is deze ruimte weer in ere hersteld. De tussenwanden zijn eruit gehaald en naar zijn oorspronkelijke indeling verbouwd. Nu staat er het oude meubilair van toen, een raadstafel, de stoelen van burgemeester en wethouders en een antieke kast. Aan de wand hangen portretten van alle oud burgemeesters van Wijchen. Van burgemeester Koentz in 1814 tot aan de eerste vrouwelijke burgemeester Marijke van Beek die in november 2022 afscheid nam. In een vitrinekast pronken naast de oude burgemeestersketen van Wijchen, de ketens van de voormalige gemeenten Batenburg en Bergharen.

Sinds afgelopen maandag is gemeente Balgoij ook terug te vinden in de vitrinekast, met een foto van de ambtsketen. De keten van Balgoij heeft een plekje gekregen op verzoek van de Rudie van Haren uit Balgoij. Hij deed dit verzoek aan burgemeester Renske Helmer, omdat de zelfstandigheid van Balgoij dit jaar precies honderd jaar geleden ophield. Tot 1 mei 1923 vormde Balgoij samen met de buurtschap Keent de gemeente Balgoij. In 1923 werd de gemeente ingedeeld bij Overasselt. Keent werd door kanalisatie van de Maas in 1937 vervolgens afgescheiden en in 1958 definitief ingedeeld bij het Brabantse Ravenstein. Na een referendum sprak in 1977 een meerderheid van Balgoij zich uit voor aansluiting bij de gemeente Wijchen dat in 1980 ook gebeurde.

De originele ambtsketen is niet in het bezit van de gemeente Wijchen. Sinds de oude gemeente Balgoij niet meer bestaat is de ambtsketen eigendom van de familie van Wilhelmus Joannes Cornelius de Bruijn, hij was de laatste burgemeester van Balgoij.

Foto van de oude ambtsketen