Vorig jaar stond het marktplein bomvol met carnavalisten
Vorig jaar stond het marktplein bomvol met carnavalisten

Schik op de Mert 2024 weer met defilé!

Cultuur

Komend carnaval kan er op dinsdag 13 februari weer genoten worden van Schik op de Mert. Om het evenement voor iedereen toegankelijk te maken wordt er geen entree gevraagd, maar om de kosten te dekken hopen de organisatoren dat iedereen weer een kaartje koopt voor het ontbijt. ‘Want goed carnavallen doe je met een goede bodem’, aldus bestuurslid Pieter Aalbers. Speciaal aan deze editie is het defilé dat weer terug van weggeweest is. Alle bezoekers zullen onder muzikale klanken van de Neutekrakers en Cést Tout het marktplein betreden, waaronder liefdesprins Fred d’n Urste met zijn gevolg. Hij zal om 11.11 uur Schik op de Mert 2024 officieel openen. 

Door Lars Regeer

Het evenement Schik op de Mert stamt uit 2018 en is in een korte tijd - met zelfs enkele coronajaren tussendoor - uitgegroeid tot een begrip. Wat ooit begon als evenement voor een kleine groep carnavalisten welke genoten van een ontbijtje is Schik op de Mert nu een evenement waar het dorp voor uitloopt. De organisatie is momenteel in handen van Anne Nillesen, Bart Cobussen, Sven van Noort, John Toonen en Pieter Aalbers. Samen met de Wijchense horecapartners Café Zus, Zaal Sterrebosch, Zaal 4, De Tyd, Brownies&downieS en Café Anneke gaan zij er weer een spetterend feest van maken met als thema ‘Liever schik als unne neije boks’.

De organisatie heeft openbaar carnaval hoog in het vaandel staan en heeft een creatieve vorm bedacht om de broodnodige inkomsten bij elkaar te sprokkelen. Dat doen ze door ontbijtkaarten en losse carnavalsemblemen te verkopen. Aalbers: “Met een ontbijtkaart ben je niet alleen verzekert van een goede bodem, maar ontvang je tevens het jaarembleem 2024 en bieden we weer een top feest programma op de laatste dag van het Urnerijkse Carnaval.” Mocht je het ontbijt overslaan en toch in bezit willen komen van het jaarembleem: deze zijn tijdens Schik op de Mert zelf te bemachtigen. Ook is er dit jaar de ‘Limited edition Schik op de Mert sjaal’, welke eveneens tijdens ‘de Schik’ kan worden gekocht.

Defilé terug van weggeweest

Schik op de Mert begint dit jaar weer met het defilé. Om 10.30 uur ben je welkom voor Café Anneke, waar alle carnavalsgroepen, -verenigingen en -individuen onder muzikale begeleiding van de Neutekrakers en Cést Tout worden aangekondigd en de Markt betreden. Als de markt iets na 11.00 uur vol zal staan, wordt het defilé afgesloten met het betreden van liefdesprins Fred d’n Urste met zijn gevolg. Hij zal om 11.11 uur de editie 2024 officieel openen. Hierna start het muzikale programma met de Wijchense Dj’s Jos, Koen en Richard, de artiesten Helemaal Hollands en de Double Dj’s. Tot 18.11 uur maken zij er een knalfeest van.

De organisatie hoopt dat de markt weer uitpuilt op carnavalsdinsdag. Vergeet ook niet een ontbijtkaart en/of carnavalsembleem aan te schaffen. Deze bestel je via www.schikopdemert.nl

DJ Jos en Richard zijn ook dit jaar weer van de partij