Afbeelding

Recordaantal kramen op Wijchense braderie

Algemeen

Afgelopen donderdag vond het grootste eendaags evenement van Wijchen plaats: de braderie. In het centrum van Wijchen was het gezellig druk, zoals dat hoort te zijn op een feestdag. 

Door Lars Regeer


Voor ieder wat wils, dat begrip werd afgelopen donderdag tastbaar. Wie nog een hebbedingetje of juist een erg specifiek product zocht voor een mooie prijs moest op de braderie zijn. Het assortiment was zo ruim dat zelfs de webwinkels jaloers zouden zijn. Wat was er dan zoal? Oplossingen voor slaapapneu, zonnebrillen, pannen, sieraden, voetmassage-apparaten, hoeden, kussens, bloemen en mountainbikes. Bedenk het en het was te vinden op de braderie. Ook aan de innerlijke mens werd gedacht. Voor wie de gehele Kasteellaan afliep werd flink op de proef gesteld om niet te bezwijken voor al dat lekkers. Zoute geuren van paling en zoete churros vermengden zich en menigeen zwichtte dan ook voor de verleiding om iets te halen. Dat in combinatie met activiteiten als ponyrijden, een kermisattractie en muziek ter hoogte van het horecastraatje, kon het publiek zich uren vermaken.
Organisator George van Kolck (GP Promotions) sprak in de namiddag van een vlekkeloze twaalfde editie. Met tweehonderd kramen is het evenement wederom groter dan voorgaande edities en waar vorig jaar nog weleens de stroom wilde uitpoefen door te weinig aggregaten was er nu sprake van een overcapaciteit.
Van Kolck was samen met zijn medeorganisator Patrick Ordelman vroeg uit de veren (03.00 uur) om alle kraamhouders een plekje toe te wijzen. Dat doen ze van tevoren zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. “Dit jaar zaten we helemaal vol. Op het laatst wilde er een standhouder nog tussen. Met wat kunst en vliegwerk is dat gelukt.”
Richting de toekomst zijn er wel kleine zorgen over de vergunningseisen. Van Kolck: “Als er elders in het land iets misgaat dan worden de regels aangescherpt vanuit Den Haag. Zo moesten we dit jaar een de-escalatieplan schrijven mocht er een opstootje plaatsvinden. We hebben gelukkig een goede samenwerking met de gemeente Wijchen waardoor we er altijd uitkomen tot nu toe maar soms word je wel een beetje simpel van al die eisen.” Voor volgend jaar hoeft er geen nieuwe vergunning aangevraagd te worden, maar deze zal wel worden getoetst aan het nieuwe beleid. Te hopen valt dat elders in het land het net zo vlekkeloos verliep als in Wijchen.

Afbeelding
Afbeelding