Toekomstige locatie van het azc, de Teersdijk                                    Foto: Frank Flydrone
Toekomstige locatie van het azc, de Teersdijk Foto: Frank Flydrone

Wijchen liep al vooruit op spreidingswet

Algemeen

De komst van de spreidingswet zal voor het beleid rondom de opvang van asielzoekers weinig veranderen voor de gemeente: Het plan lag er al. Met het nog te bouwen azc aan de Teersdijk voldoet de gemeente gelijk aan de norm die straks door de wet gesteld zal worden.

Door Matthijs Loermans

Twee weken geleden stemde de Eerste Kamer in met de Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen, in de volksmond ook wel de Spreidingswet. Deze wet geeft gemeenten naast het Rijk de taak asielopvangvoorzieningen aan te bieden.
Regietafels in de provincie gaan vervolgens onderhandelen over een eerlijke verdeelsleutel zodat de opvang van asielzoekers beter verspreid wordt over het hele land. Het aannemen van de wet betekent van alles voor de coalitieonderhandelingen maar een stuk minder voor Wijchen. De gemeente was namelijk al van plan die verantwoordelijkheid op zich te nemen want het azc aan de Teersdijk stond al op de planning. Een woordvoerder van de gemeente laat desgevraagd weten: “Vooruitlopend op de spreidingswet hebben gemeente Druten en gemeente Wijchen in het voorjaar van 2023 besloten samen op te trekken in het asielvraagstuk. Omdat de ontwikkeling van een azc behoorlijk wat tijd in beslag neemt, zorgt Druten voor een tijdelijke noodopvang voor 100 asielzoekers én voor woonruimte voor extra statushouders. We hebben vorig jaar deze keuze gemaakt omdat we graag onze verantwoordelijkheid wilden nemen om bij te dragen aan een betere opvang van asielzoekers in ons land en om als gemeenten zelf de regie te houden.” De wet schrijft verder voor dat gemeenten die in de eerste fase van het proces vrijwillig opvangplekken creëren een specifieke uitkering van het Rijk krijgen. Als er dan nog plaatsen nodig zijn zal in de tweede fase aan de hand van inwoneraantal en sociaaleconomische status bepaald worden hoeveel plaatsen een gemeente moet bieden. Het exacte aantal dat Wijchen volgens de spreidingswet zal moeten opvangen is nog niet officieel bekend maar naar schatting zou een gemeente ter grootte van Wijchen plusminus 250 plaatsen moeten bieden. Het azc dat aan de Teersdijk komt zit met 300 plaatsen over die schatting en de gemeente is bereid alle plaatsen te vullen. Op dit moment is nog niet bekend wanneer de gemeente gaat starten met de bouw.