De poort van Jan en Riny was passend versierd
De poort van Jan en Riny was passend versierd

Jan en Riny Derks-Bull zijn zestig jaar getrouwd

Algemeen

Jan (86) en Riny (84) Derks-Bull vierden afgelopen donderdag 1 februari hun zestigjarig huwelijk. Het koppel uit Batenburg kreeg bezoek van de burgemeester en ook Weekblad Wegwijs kwam langs om het stel te feliciteren met het behalen van deze bijzondere mijlpaal.

Door Lars Regeer

De gehele dag was het feest aan de Molendijk te Batenburg. Het stel kreeg naast familie en vrienden ook burgemeester Helmer en de krant op bezoek. Aan het eind van de dag moeten ze alle indrukken nog even verwerken. “We hoeven ons niet te vervelen vandaag”, concludeert Riny. “Ook onze zoon uit Utrecht was langsgekomen en dit weekend vieren we het nog met familie en vrienden. We hebben een druk maar erg leuk weekend voor de boeg.”

Jan en Riny groeiden beiden op in Nederasselt. Ze trouwden op het gemeentehuis in Overasselt. Het stel laat trots hun trouwfoto zien op de trappen van het gemeentehuis dat er inmiddels niet meer staat. Jan heeft bijzondere herinneringen aan het gebouw, hij werkte er zelf als ambtenaar sociale zaken, in de tijd dat Overasselt nog een zelfstandige gemeente was. In 1980 werd het bij de gemeente Heumen gevoegd.

De 86-jarige Batenburger werkte in zijn eigen woonplaats als gemeentesecretaris en maakte hierna als directeur van Rivo Torto de sloop van het klooster op Alverna mee. “Het is enorm zonde dat het gebouw er niet meer staat maar het was simpelweg financieel niet haalbaar.” Riny was werkzaam als receptioniste bij de Elsthof en heeft altijd veel vrijwilligerswerk gedaan, zo was ze maar liefst eenentwintig jaar actief voor het Rode Kruis. Vanwege al haar inzet werd ze zelfs beloond met een koninklijke onderscheiding.

Riny en Jan kenden elkaar al omdat ze in het zelfde dorp waren opgegroeid maar de echte vonk sloeg over op de kermis in Wijchen. Riny: “In die tijd was er weinig te doen qua uitgaansleven. Jan vroeg mij ten dans en daar was ik blij mee want ik had al een tijdje een oogje op hem. Hij reed motor samen met mijn broer en toen was mijn oog al op hem gevallen.”

Na zestig jaar is het stel nog steeds dol op elkaar. Riny houdt tijdens het gesprek liefkozend de hand vast van haar echtgenoot. Het geheim van hun huwelijk? Jan: “Een cliché: het is geven en nemen. Het is belangrijk om ook je eigen ding te blijven doen. Riny is een fanatiek bridgespeler en zelf heb ik bij de fanfare gezeten en speel ik iedere zondag nog orgel in de kerk. We zijn gelukkig samen en doen beiden nog ons eigen ding, dat is wat mij betreft het geheim van een geslaagd huwelijk.”

Jan en Riny ontvingen afgelopen donderdag uit handen van Renske Helmer een mooie fotolijst met daarin hun officiële trouwakte. Afgelopen zaterdag en zondag kreeg het jubileum nog een feestelijk tintje toen ze het vierden met met twee etentjes.