Pieter van der Have in zijn tuin aan de rand van het Wijchens Ven
Pieter van der Have in zijn tuin aan de rand van het Wijchens Ven

Varen op Wijchens Ven vanaf nu definitief verboden

Algemeen

Staatsbosbeheer heeft op verzoek van Natuur Wijchen een vaarverbod ingesteld voor het Wijchens Ven. Er was altijd al een impliciet verbod maar Staatsbosbeheer heeft nu duidelijkheid geschapen. Bordjes met de tekst ‘kwetsbaar gebied’ en ‘geen toegang’ wijzen bezoekers erop dat je hier niet mag varen. Pieter van der Have woont aan het Wijchens Ven. Volgens hem valt het wel mee met het aantal mensen dat hier illegaal vaart. 

Door Lars Regeer

Tussen Alverna en de Overasseltse en Hatertse vennen vind je het Wijchens Ven. Een door Staatsbosbeheer beheerd natuurgebied. Het gebied is deels onderdeel van het Gelders Natuurnetwerk en de Gelderse Groene Ontwikkelzone. In deze gebieden staat de natuur hoog in het vaandel en worden ruimtelijke initiatieven strenger getoetst.

Theo Hesen van Natuur Wijchen is blij dat de bordjes er nu staan: ‘Wij kregen al visioenen van een hele vloot Roompot-rubberbootjes op het Wijchens Ven. Het Wijchens Ven is een van de mooiste stukjes Wijchen. Maar liefst 182 vogelsoorten zijn er waargenomen, waaronder ijsvogel, grote karekiet, boomvalk en allerlei soorten eenden. De soortenlijst telt ook drieëndertig soorten libellen, waaronder verschillende erg zeldzame soorten zoals de plasrombout. Voor al deze soorten is rust op en om het Ven van groot belang.’


Om mensen te duiden op het verbod is dit bord er neergezet. Foto: Theo Hesen 

Staatsbosbeheer zal het vaarverbod gaan handhaven. Een uitzondering is er gemaakt voor de hengelsportvereniging Altijd Tevreden. Zij mogen buiten het broedseizoen met veertig bootjes het ven op.

Pieter van der Have woont aan het Wijchens Ven en is hier gevestigd met zijn bedrijf BuitenOverleg. Hij vindt het vaarverbod zwaar overtrokken. “Aanwonenden van het ven en hun gasten hebben afgelopen jaren altijd gevaren over het Wijchens Ven. Hoewel dit niet expliciet vergund was, werd hier nooit moeilijk over gedaan. Het valt ook wel mee hoe vaak hier gevaren wordt. Het moet natuurlijk geen recreatieplas worden, daar ben ik het mee eens, maar de mensen die hier wonen gaan op een respectvolle manier met hun omgeving om. Onze buurman telde een aantal jaar geleden ca. 130 vogelsoorten en nu zijn het er ongeveer 180. En altijd is er gevaren. Mens en natuur kunnen hier dus kennelijk prima samengaan.”

Van der Have hoopt een ontheffing te krijgen om te mogen blijven varen. Voor zichzelf, om zes keer per jaar te varen met zijn pontonboot, maar ook voor zijn bedrijf BuitenOverleg waarmee hij elf keer per jaar met maximaal twaalf personen het water op wil gaan. ‘Ik rouw er niet echt om als het voor mijn bedrijf niet meer mag – commercieel is dat nooit echt interessant geweest - maar het zou leuk zijn om te mogen blijven aanbieden.’

De Provincie Gelderland ziet geen bezwaar in het gebruik van zijn pontonboot onder voorwaarde dat het varen zich beperkt tot ongeveer twintig keren per jaar en niet plaatsvindt in het broed - en paaiseizoen. Het is nog de vraag of Staatsbosbeheer daar hetzelfde over denkt. Zij moeten nog reageren op zijn verzoek.