Afbeelding

Gemeente compenseert huiseigenaren met lekke woningen

Algemeen

Wijchenaren die een slecht geïsoleerde woning hebben kunnen van het Rijk geld krijgen om de woning beter te isoleren. In totaal gaat het om 361 slecht geïsoleerde woningen. Bewoners in de Homberg en Diepvoorde kunnen als eerste gebruik maken van de regeling.

Vanaf 1 januari 2024 staat er vanuit het Rijk ruim een half miljoen euro klaar om Wijchenaren te helpen. Het doel van deze pot is inwoners helpen hun slechte isolering te verbeteren. De Homberg en Diepvoorde zijn als eerste aan de beurt omdat daar volgens wethouder Bea Schouten “veel energiearmoede” zit.

Aan die steun zitten wel wat eisen aan vast: De WOZ-waarde mag niet hoger zijn dan 362.000 euro, de woning moet voor 1992 gebouwd zijn en het energielabel moet D, E, F of G zijn. Voldoet uw woning aan die eisen? Dan kan er telefonisch of via de website van de gemeente een aanvraag worden ingediend. In totaal is er per woning 1450 euro beschikbaar gesteld. 250 euro daarvan wordt gebruikt om bewoners te “ontzorgen”. Schouten: “Dat is bedoeld om mensen bij de hand te nemen. Wat kan er en wat kost het? Juist mensen met energiearmoede komen uit zichzelf vaak niet in beweging.”

De rest van het geld kan worden gebruikt om glas te vervangen of om een vloer, bodem, gevel of dak te isoleren. Andere energiebesparende maatregelen zijn niet toegestaan middels dit fonds. Het komende jaar zal gekeken worden of de subsidie een succes is en of deze eventueel voort wordt gezet.