De Valendries vanuit de lucht
De Valendries vanuit de lucht Frank Flydrone

Kernachtig Wijchen wil nog meer investeren in bestaande wijken

Algemeen

Morgenavond spreekt de gemeenteraad over het voorstel voor een woonfonds. In dit voorstel staat dat er met geld vanuit nieuwbouwprojecten wordt geïnvesteerd in bestaande wijken. Dat kan door een deel van de waardestijging die ontstaat als een bestemming wijzigt van agrarisch naar wonen terug te vragen aan projectontwikkelaars. Bij de bouwprojecten Wijchen West en Huurlingsedam betalen de projectontwikkelaars al 10.000 euro voor de waardestijging van de grond per vrije sectorwoning. Op deze manier komt er zes miljoen in de pot om te investeren in bestaande wijken. Kernachtig Wijchen ziet graag dat er actief gezocht wordt naar mogelijkheden om nòg meer in bestaande wijken te kunnen investeren. 

Tim Klinkhamer, raadslid van Kernachtig Wijchen: “Natuurlijk gaat er veel aandacht uit naar de grootschalige nieuwbouwprojecten in Wijchen, maar we moeten niet vergeten dat het grootse deel van onze woningvoorraad al in bestaande wijken staat. We weten van inwoners dat het woon- en leefklimaat in enkele van deze wijken onder druk staat. Om hier echt in te kunnen investeren is er veel geld nodig. Het woonfonds levert een mooi bedrag op maar om echt verschil te maken verwachten we dat er meer nodig is. We willen dat er actief gezocht wordt om nog meer in bestaande wijken te kunnen investeren.”

Tekst gaat verder onder de foto


Tim Klinkhamer 

Participatie

“Het veranderen van de woon- en leefkwaliteit in bestaande wijken zal niet eenvoudig zijn en vraagt om flinke investeringen”, vervolgt Klinkhamer. “Kernachtig Wijchen vraagt zich af waar je de beschikbare miljoenen het best kunt inzetten en hoe je ervoor zorgt dat wijkbewoners betrokken worden en ook mee willen doen. Voor deze en andere vragen organiseren we een bijeenkomst met gastsprekers die ervaringen hebben met het verbeteren van woon- en leefkwaliteit in bestaande wijken elders in het land.”

De participatie-avond zal woensdag 24 januari 2024 plaatsvinden. Ben jij inwoner in een bestaande wijk van Wijchen en heb je interesse? Meld je dan aan via info@kernachtigwijchen.nl