Afbeelding

Gemeente en Dar leggen uit waarom ze stoppen met extra inzameling gft tijdens zomer

Algemeen

Dinsdag 7 november is door het college besloten te stoppen met de extra zomerinzameling van gft-afval. Dit komt vanwege een personeelstekort bij de Dar. Vanaf 2024 zal het gft-afval tweewekelijks worden opgehaald. Wethouder Twan van Bronkhorst en manager Klant en Advies van Dar Jeroen Vrolijks leggen uit.

“Dat heeft te maken met de uitvoerbaarheid, iets waar we al een tijd mee worstelen. In 2022 hebben we de inzameling nog volledig kunnen realiseren maar omdat we toen al een personele uitdaging hadden met name voor de zomerinzameling hebben we heel veel personeel van andere afdelingen moeten halen. Dat heeft geleid tot veel uitval later in het jaar waardoor we zijn gaan kijken of we dit nog wel willen”, aldus Jeroen Vrolijks. “Toen wij in februari al constateerden dat het niet uit zou komen hebben we tegen de gemeente gezegd: ‘Deze zomer gaat het gewoon niet’. Dat leidde tot pittige discussies maar het is wel de consequentie. Werknemers op de wagen hebben rijbewijs C nodig en dat personeel is er gewoon niet”, vervolgt hij.

“Het is echt een ander vak dan bijvoorbeeld een vrachtwagenchauffeur die internationale vracht vervoerd, met zo’n grote wagen door kleine straatjes als die op de Saltshof manoeuvreren”, vult Van Bronkhorst aan. De gemeente is zowel aandeelhouder als klant van Dar maar kon desondanks niet zomaar overstappen naar een andere aanbieder in de markt die het eventueel zou kunnen bewerkstelligen. Van Bronkhorst: “Daar is naar gekeken maar dat zou ‘one hell of a job’ zijn geweest die niet realistisch is.” Daarbij is de zomerinzameling in principe een extra service, die in minder dan 10 procent van de gemeenten in het land aangeboden wordt maar beide heren snappen alsnog dat dit tot reacties gaat leiden. “Het is een service maar dan is het alsnog vervelend als je die kwijtraakt. Over het hele traject voordat we bij deze beslissing uitkwamen zijn flinke discussies gevoerd maar uiteindelijk moet je wel realistisch zijn en niet iets vragen wat niet mogelijk is”, aldus wethouder Van Bronkhorst

Het afschaffen van de extra zomerinzameling zal wel een positief effect hebben op de afvalstoffenheffing. Omdat deze nu niet meer daarin wordt doorberekend zal die lager uit gaan vallen.