Politieagenten in actie
Politieagenten in actie

Oude gemeentehuis ingezet als locatie voor politietrainingen

Algemeen

“Politie! Handen omhoog! Laat je wapen zien!”, “agent neer! ik ben geraakt!”, “ik heb zicht op de verdachte, hij heeft een wapen!”, kreten die je doorgaans niet in een gemeentehuis hoopt te horen maar toch was dit afgelopen maandagmiddag het geval. Het oude gemeentehuis deed die dag dienst als decor voor een reeks politietrainingen in situaties met extreem geweld. De Wegwijs mocht meelopen voor een sfeerimpressie. 

Door Matthijs Loermans

Als we aankomen bij het gemeentehuis zien we op een afstandje al iemand gepanikeerd over de oude loopbrug rennen. “Politie, help mij!” wordt er geroepen, gevolgd door een paar luide geweerschoten. Voordat het gebouw volgend jaar gesloopt gaat worden wordt het eerst nog gebruikt als locatie voor trainingen van brandweer en politie. Maandagmiddag is de politie aan de beurt. “Het laatste kwartaal van dit jaar staat in het teken van extreem geweld. Met het hele district Oost-Nederland trainen we dan op situaties waarbij extreem geweld tegen de politie gebruikt wordt. De basisteams uit de regio hebben aangegeven welke situaties zij wilden trainen en daar zijn een aantal casussen uitgekomen”, legt een docent uit. Zij is die middag aanwezig als regisseuse om alle scenario’s in goede banen te leiden. Uit veiligheids- en privacyoverwegingen komen geen van de aanwezigen met naam en toenaam in de krant.

De deelnemers zijn bloedserieus in hun rol, zowel als agent, slachtoffer of als verdachte en hoewel er met losse flodders wordt geschoten is het lawaai er niet minder om. Ze oefenen op scenario’s waarbij verdachten vuurwapens hebben en bereid zijn op de politie te schieten. Volledig gedisciplineerd ‘schonen’ de agenten de diverse ruimtes van het oude gemeentehuis om te checken of ze veilig zijn. Volgens de zogeheten slice-the-pie methode buigen zij gezamenlijk met getrokken vuurwapen de hoek om, steeds een stukje verder, alsof je een punt uit een taart snijdt. Zo voorkomen ze dat wanneer ze ergens de hoek omlopen ze gelijk in de vuurlijn van een verdachte komen en mogelijk zelfs geraakt worden.

Alhoewel, bloedserieus? Als na een middag zware training de laatste casus is aangebroken betrappen we de politie ook op wat meligheid. Een eerder neergeschoten agent staat iets te snel weer op “valt toch mee, was denk ik vooral de schrik”, grapt hij gekscherend. Het pand blijft de komende maanden nog gebruikt worden voor dergelijke oefeningen van zowel politie als brandweer.