Krijgt het kasteel straks luiken?
Krijgt het kasteel straks luiken?

Een zalig dorp

Algemeen

‘Zalig is het dorp waar dit het probleem is’, zo verzuchtte raadslid Katja Jamin (PvdA) tijdens de ellenlange discussie over de afronding van de renovatie van het kasteel. Alle fracties waren vol lof over dit project; kwalitatief geslaagd en binnen de tijd en het budget. Sterker nog, er is een klein overschot van 43.000 euro. 

Het collegevoorstel is om dit geld in te zetten voor een geluidsinstallatie voor de foyer en luiken aan de voorkant van het kasteel aan te brengen. Een voorstel dat de raad verdeelde. De uitkomst van de discussie: een nieuwe geluidsinstallatie en een onderzoek of de akoestiek verbeterd kan worden. Leo Herms en wethouder Derks gaven aan daar de uitkomst al van te weten. “Gewoon gordijnen ophangen”, zo wist Leo Herms. Wethouder Derks gaf aan dat daar al naar gekeken was. “Banieren of een soort tentdoek aan het glazen plafond en beide zijden ophangen, zal de foyer geen goed doen”, meende de wethouder.

Ook komt er een onderzoek naar de kosten van luiken rondom het hele kasteel. En dat terwijl al bekend is dat dit in 2020 al ruim tweehonderdduizend euro zou kosten. Het voorstel van D66 om dat met crowdfunding te doen kon op weinig steun rekenen. Inwoners betalen al WOZ-belasting, vonden Joost Kersten (K8W) en Bjorn Derksen (CDA). “Crowdfunding organiseren is geen overheidstaak.”

Huiswerk voor het college dus. Over een tijdje gaat de raad er weer over praten; een zalig dorp.