Het ontwerp van het appartementencomplex
Het ontwerp van het appartementencomplex

Dit zijn de plannen voor de Kraanvogelstraat

Algemeen

Hoe zien de plannen voor de Kraanvogelstraat er precies uit? Vorige week gaven de projectontwikkelaars Van de Klok en Adrie Spanjaards door het organiseren van een informatiebijeenkomst een inkijkje in de plannen en presenteerden zij de eerste schetsen. 

Door Lars Regeer

Afgelopen woensdag namen de projectontwikkelaars en een vertegenwoordiger van de gemeente Wijchen ruim de tijd om de plannen toe te lichten, van 16.00 tot 21.00 uur ‘s avonds kon er in Zaal Verploegen een eerste blik worden geworpen op de ontwikkeling die het aftakelende industrieterrein moet doen vergeten. De plannen in het kort: de huidige bebouwing aan de Kraanvogelstraat 7 tot en met 15 wordt gesloopt en hier komen 64 woningen voor terug. Het gaat om 32 appartementen en 32 woningen die aan de straat grenzen. 43 woningen hiervan zullen aangeboden worden als betaalbare koop (max. 355.000 euro) en/of middeldure huur. 21 huizen zullen in de vrije sector worden aangeboden.

Op de schetsen is duidelijk te zien hoe de ontwikkelaars dat voor zich zien. Het appartementencomplex bestaat uit vier lagen en krijgt een grijze uitstraling. Het appartementengebouw is onderverdeeld in 21 reguliere appartementen met balkon, zes grotere appartementen met balkon en vijf penthouses.


De eerste schetsen van de grondgebonden woningen 

De grondgebonden woningen krijgen een stads karakter waarbij de deur grenst aan de straat. Hierdoor wordt meer ruimte gemaakt voor de tuin. Het parkeren zal voornamelijk in een hofje achter de woningen worden gerealiseerd. Verder is er veel aandacht voor duurzaamheid, groen, natuurinclusiviteit en klimaatadaptatie. Zo worden de platte daken voor een deel bedekt met mos of sedum, krijgen de woningen een warmtepomp en komen er in de gevels nestelgelegenheden voor vogels en vleermuizen.

De belangstelling voor de informatiebijeenkomst was groot, een gemixt gezelschap van starters, senioren, omwonenden en geïnteresseerde burgers liet zijn gezicht zien. Zorgen van mensen die in de buurt wonen waren er ook. Hoe zit het bijvoorbeeld met het huidige groen dat straks plaats moet maken voor parkeerplekken of ‘nieuwbouw groen’?

Projectontwikkelaar Adrie Spanjaards liet weten dat deze bijeenkomst juist in een vroeg stadium werd georganiseerd om dit soort zaken mee te nemen. “Waar gebouwd wordt, vindt verstedelijking plaats, dat is niet anders. Maar we willen juist zoveel mogelijk de ruimte geven voor wensen en ideeën. Daarom organiseren we ook mede deze bijeenkomst. De gemeente gaat over de openbare ruimte, zij zullen hun oor wat dat betreft te luister leggen. Samen met de nieuwe bewoners kijk ik bijvoorbeeld graag wat er mogelijk is voor de ruimte achter de appartementen”, aldus Adrie Spanjaards.


Metamorfose

Het Kraanvogelgebied moet een gevarieerde buurt worden met huurwoningen, betaalbare woningen en vrije sectorwoningen. Het project bestaat uit twee fases; het gebied aan de Kraanvogelstraat en het gebied aan de Kruisbergseweg. Op beide plekken moet de huidige bebouwing plaatsmaken voor honderd woningen. Voor de eerste 64 woningen voor fase 1 is nu een haalbaar plan ingediend. Voor het gebied ten zuiden van de Kraanvogelstraat is de gemeente in gesprek over een project met sociale huurwoningen.